ua en ru

"УкрФА" просить Кабмін ініціювати поетапне підвищення тарифів на електроенергію.

Українська асоціація виробників феросплавів та іншої електрометалургійної продукції "УкрФА" звернулася до Кабінету міністрів України з проханням ініціювати процес поетапного підвищення тарифів на електроенергію. Така пропозиція міститься в листі "УкрФА", повідомляє прес-служба асоціації.

У зв'язку з тим, що дія постанови Кабінету міністрів України №925 від 14 жовтня 2008 р. "Про першочергові заходи зі стабілізації ситуації, що склалася в гірничо-металургійному і хімічному комплексі" закінчується 1 квітня 2010 р., українські феросплавні заводи та інші електрометалургійні підприємства в другому кварталі 2010 р. зіткнуться з різким підвищенням цін на електроенергію. Такий розвиток подій призведе до зростання собівартості виробництва феросплавів і може привести до подальшого зростання відпускних цін на готову продукцію, відзначає асоціація.

На даний момент, у зв'язку з дією постанови №925 українські феросплавні заводи споживають електроенергію за ціною 42 коп./1 кВт.год. "Різке вирівнювання тарифів до 0,48 грн/кВт.год призведе до додаткових витрат феросплавних заводів у другому кварталі 2010 р. на рівні 300 млн грн. Оскільки електроенергія складає до 30% собівартості у виробництві феросплавів, а цінова кон'юнктура українського і світового ринків обумовлює роботу підприємств на межі рентабельності, такий розвиток ситуації автоматично зробить відпускні ціни на українські феросплави неконкурентоздатними", - заявив виконавчий директор "УкрФА" Сергій Кудрявцев.

На тлі лавиноподібного зростання імпорту до України феросплавів з Росії, Казахстану і Південної Кореї стрімке підвищення цін на електроенергію для феросплавних заводів може загрожувати галузі повною зупинкою заводів. Продовження дії постанови №925 в частині формування тарифів на електроенергію або ж поетапне їх вирівнювання зможе стримати зростання собівартості і відпускних цін на феросплави на українському ринку, вважають в асоціації.