ua en ru

"Газпром" втрачає покупців на внутрішньому ринку.

Конкуренти відвойовують частку ВАТ "Газпром" не тільки на європейському газовому ринку, але і на його рідному - російському. Продажі газу російським споживачам через "Міжрегіонгаз" через економічний спад в 2009 р. знизилися на 6,7% відносно 2008 р., пише сьогодні РБК daily з посиланням на джерело, знайоме з матеріалами наради директорів "Газпрому", яке відбудеться 26 січня. Так, металургія купила на 7% менше торішнього, електроенергетика - на 4,5%. У 2010 р. обсяги продажів на внутрішньому ринку, за прогнозами концерну, повинні бути на рівні 2009 р. При цьому монополія зазначає, що споживачі в регіонах, розташованих поблизу від родовищ видобутку незалежних виробників газу, все частіше скорочують у неї закупівлі сировини.

Таким чином, газ "Газпрому" вони замінюють дешевшим газом незалежних постачальників. Зараз проходить період укладення договорів на постачання палива на 2010 р., при цьому споживачі, що вже підписали угоди, що діють до 2012 р., просять зменшити відповідальність за невибірку газу. Щоб зберегти обсяги продажів, монополія почала домовлятися з покупцями про зниження цін на газ. У "Газпромі" відмовилися коментувати свою цінову політику.

В "Лукойлу" зазначили, що поки не можуть скласти конкуренцію "Газпрому" на внутрішньому газовому ринку, оскільки йому належить газотранспортна система. При цьому газ компанія видобуває в Ямало-Ненецькому АТ, де покупець один - "Газпром". Проте ситуація повинна змінитися, коли "Лукойл" почне видобувати газ на Каспії і побудує газопровід від каспійського берега до Краснодарського краю. ТНК-ВР також планує розширювати свій газовий бізнес. "Сподіваємося, що газовий ринок в країні буде рости, але навіть якщо ні, то готові конкурувати, пропонуючи покупцям вигідніші умови продажів", - повідомив представник компанії. Як йдеться в меморандумі до єврооблігацій ТНК-ВР, вона має намір втричі збільшити постачання газу в 2016 р. - до 9,9 млрд куб. м.