ua en ru

Москва

Постачання туркменського газу будуть відновлені 9 січня в 10:00 мськ. Про це повідомив офіційний представник ВАТ "Газпром" Сергій Купріянов в ефірі радіостанції "Ехо Москви".

Нагадаємо, 22 грудня 2009 р. в Ашхабаді в рамках візиту президента РФ Дмитра Медведєва були підписали зміни і доповнення до довгострокового контракту купівлі-продажу газу. Згідно документу, Росія відновлює закупівлі і постачання туркменського газу, починаючи з 1 січня 2010 р. в об'ємі до 30 млрд куб. газу щорічно. "Формула ціни, згідно досягнутим домовленостям, повністю відповідатиме умовам європейського газового ринку", - наголошується в повідомленні російського холдингу.

В 2009 м. "Газпром" повинен був купити у Туркменії 50 млрд куб. м, за контрактом об'єм може бути понижений на 20%. Постачання припинилися через вибух 9 квітня на газопроводі Середня Азія - Центр-4. У червні російська монополія запропонувала Туркменії скоротити об'єми постачань або понизити вартість. "Газпром" пояснив пропозицію тим, що основний споживач туркменського газу - Україна - скоротила об'єм закупівель. Проте до згоди сторони прийти не змогли.

У вересні 2009 р. під час переговорів президентів Росії і Туркменії заявлялося про врегулювання технічних питань, пов'язаних з припиненням постачань туркменського газу в РФ, проте терміни їх відновлення не називалися.