ua en ru

70% порушень прав людини в зоні АТО пов'язано з тортурами, - ООН

70% порушень прав людини в зоні АТО пов'язано з тортурами, - ООН Фото: Верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад аль-Хусейн

Про це йдеться в новій доповіді ООН

70% порушень прав людини в зоні АТО пов'язано з тортурами. Про це йдеться в новій доповіді Організації Об'єднаних Націй (ООН), опублікованій в четвер.

"Співробітники Місії також встановили, що приблизно 70% всіх передбачуваних утисків та порушень прав людини, задокументованих в період з середини травня по середину серпня, включають повідомлення про катування, жорстоке поводження і утримання під вартою інкоммунікадо", - сказано в повідомленні.

Підкреслюється, що ключовою проблемою залишається вельми обмежена відповідальність за ці порушення і обмеження, вчинені як українськими збройними силами та правоохоронними органами, так і збройними групами на сході.

"У пов'язаних з конфліктом справах, які розглядаються судом, існує серйозна стурбованість щодо дотримання права на належну правову процедуру і справедливий суд ", - зазначено в доповіді.

Нагадаємо, ситуація з правами людини на сході України погіршується в результаті ескалації бойових дій в період з червня по серпень, а також триваючого зневаги захистом цивільних осіб обома сторонами конфлікту.