ua en ru

Існує реальний ризик нового спалаху насильства на Донбасі, - ООН

Існує реальний ризик нового спалаху насильства на Донбасі, - ООН Фото: Зейд Раад аль-Хусейн

Про це свідчить новий звіт ООН

Ситуація з правами людини на сході України погіршується в результаті ескалації бойових дій в період з червня по серпень, а також триваючої зневаги захистом цивільних осіб обома сторонами конфлікту. Про це йдеться в новій доповіді ООН, опублікованій в четвер.

"В той час, як ситуація покращилася з моменту відновлення режиму припинення вогню 1 вересня, ситуація вздовж лінії зіткнення залишається дуже нестабільною, про що свідчать події, які мали місце на вихідних. Насправді існує реальний ризик, що новий спалах насильства може статися в будь-який час ", - підкреслив Верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад аль-Хусейн.

Зокрема, вказується, що кількість пов'язаних з конфліктом на сході жертв серед цивільного населення, збільшилася на 66% в порівнянні з попереднім звітним періодом. Всього Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні задокументувала 188 жертв серед мирного населення на сході України, включаючи 28 загиблих і 160 поранених, протягом трьох місяців, які охоплені доповіддю.

"Станом на 15 вересня УВКПЛ задокументовано 9,640 пов'язаних з конфліктом смертей і 22,431 поранень серед українських збройних сил, цивільних осіб і членів збройних груп з моменту початку конфлікту в середині квітня 2014 року", - сказано в повідомленні.

Крім того, в доповіді підкреслюється, що безпосередня близькість українських сил і озброєних груп на лінії зіткнення - в деяких місцях між ними всього 300-500 метрів - сприяє зростанню напруженості.

Нагадаємо, голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Фіона Фрейзер заявила, що з початку антитерористичної операції на Донбасі кількість постраждалих оцінюється в 31 тис. 71 осіб.