ua en ru

У 7 вишах України розпочинаються роботи з покращення енергоефективності, - МОН

У 7 вишах України розпочинаються роботи з покращення енергоефективності, - МОН Фото: міністр освіти Лілія Гриневич (РБК-Україна)

Загальна вартість проекту "Вища освіта України" становить 160 млн євро

Міністерство освіти та науки України та Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) узгодили основні питання відбору українських вищих навчальних закладів до другої фази проекту "Вища освіта України", спрямованого на покращення енергоефективності університетів та оновлення їх наукового обладнання. Про це повідомила прес-служба МОН.

Зазначається, що під час зустрічі представників МОН, ЄІБ та Північної екологічної фінансової корпорації (NEFCO) насамперед були узгоджені вимоги та критерії, за якими оцінюватимуть проекти, і умови участі будуть оприлюднені МОН протягом найближчого місяця.

Міністр освіти і науки Лілія Гриневич розповіла, що в країні існує велика проблема з енергоефективністю в університетах та що загальна вартість нинішнього проекту 160 млн євро.

"Ми вперше впродовж останніх 2 років інтенсивно інвестуємо в капітальні ремонти ВНЗ, хоча цього поки теж недостатньо. Водночас разом з Європейським інвестиційним банком ми розробили та впроваджуємо проект для покращення енергоефективності в наших університетах. Його загальна вартість – 160 млн євро. Зараз починається перша черга проекту, і в 7 вишах проводитимуть серйозні заходи для енергозбереження та оптимізації управлінських процесів енергоспоживання", - зазначила міністр.

Під час першого етапу заплановано роботи майже в 150 будівлях таких вишів: Національний технічний університет "Львівська політехніка", Полтавський національний технічний університет ім. Юрія Кондратюка, Чернігівський національний технологічний університет, Сумський державний університет, Національний педагогічний університет ім. М. Драгоманова, Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут" та Вінницький національний технічний університет.

Згідно з повідомленням, у зазначених університетах провели енергетичний аудит, за підсумками якого було визначено обсяг робіт.

Нагадаємо, у МОН визнають, що у вишів не вистачає коштів на опалення, оскільки підвищилися тарифи, тож міністр доручила вивчити це питання у всіх вищих навчальних закладах.