ua en ru

7 головних помилок при організації освітлення в будинку

7 головних помилок при організації освітлення в будинку

Достатня кількість світла в приміщенні виконує кілька функцій. По-перше, освітлення підкреслює настрій і стиль внутрішнього інтер'єру. По-друге, правильне розташування підсвічування дає можливість візуально розширити приміщення. І нарешті, це комфорт тих, хто знаходиться в кімнаті. Оформляючи квартиру або офіс, прорахуйте, які потрібно купити світильники на стелю, бра, підсвічування або торшери. Як правильно вирішити питання освітлення і при цьому заощадити в грошах?

Одного джерела світла завжди мало

Який би величини не було приміщення, важливо, щоб в ньому було кілька світильників. Це робиться для того, щоб забезпечити затишок і підкреслити атмосферу, а також виконати зонування.

Якщо мова йде, наприклад, про вітальні, то центральним джерелом світла може бути люстра. Далі по периметру розташовують точкові стельові лампочки. Вони будуть доречні і для підсвічування вікон або підвіконь. Це дає можливість частково висвітлювати кімнату, залишаючи в тіні непотрібну територію.

Яскравість або напівтемрява

Дуже важливо правильно підібрати інтенсивність світіння і потужність лампочок. Від занадто яскравого освітлення можуть боліти очі, з ним важко відпочивати. Тому важлива наявність на освітлювальних приладах абажурів, які відтінюють і роблять підсвічування більш комфортною.

Зверніть увагу на потужність джерел. Так, наприклад, для кухні або спальні не потрібно більше 60 Ватт. Тут велике значення має додаткове підсвічування або бра, спрямовані безпосередньо на робочу поверхню або ліжко. І навпаки, у вітальні або їдальні тьмяне світло не підійде. Приміщення, в якому передбачено групове спілкування, необхідні хоча б одна лампа або люстра на 75-100 Ватт.

Вбудовані ліхтарики

Це дуже зручне і модне рішення доречно не скрізь. Занадто багато такого освітлення зіпсує зовнішній вигляд стелі. Такі лампочки доречні над вікнами, над камінами або в шафі. При плануванні освітлення не варто нехтувати такими простими правилами:

  • у ванній для правильного висвітлення особи підсвічування повинна знаходиться збоку, а не зверху;
  • стіл, за яким всі їдять, повинен бути освітлений найкраще;
  • робоча зона на кухні повинна висвітлюватися світильниками;
  • використовуйте диммери.

На останній пункт зверніть особливу увагу. Постійний яскраве світло напружує, а надто тьмяний шкідливий для очей. Прилади для регулювання інтенсивності дають можливість не тільки створювати зручну атмосферу, а й економити електроенергію.

Один або кілька

Йтиметься про вимикачах. Правильне розташування елемента виключення - це приблизно дев'яносто сантиметрів від підлоги і трохи в стороні від дверного отвору. У питанні про кількість, треба відзначити, що економія тут недоречна. Кілька вимикачів дадуть можливість регулювати не тільки потужність, але і кількість.

Освітлення повинне бути частиною інтер'єру, а не випадати із загальної концепції.

  1. Розмір центральної люстри. Порівнюйте величину лампи з площею кімнати.

  2. Висота закріплення освітлювального приладу. Тут треба врахувати діапазон розсіювання.

  3. Малопотужні лампочки. Не треба економити на потужності, набагато краще зробити заміну ламп розжарювання на світлодіодні.

  4. Кольорова гамма. Всі джерела світла повинні поєднуватися із загальною концепцією, не випадати з обраної гами кольорів. Якщо в приміщенні присутні яскраві елементи, то їх можна підкреслити за допомогою абажурів або бра.

Планування освітлення - це одна з найважливіших деталей. Правильно розподілений світло допоможе стати кімнаті, квартирі або будинку не просто блискучими, але і затишними.