ua en ru

У НБУ назвали суму непогашених населенням валютних кредитів

У НБУ назвали суму непогашених населенням валютних кредитів Фото: населення має банкам близько 3 млрд доларів за кредитами (pixabey)

Неприйняття владою необхідних законів загострює проблему реструктуризації таких кредитів

На сьогоднішній день, сума валютних кредитів, не погашених населенням і перебуваючих на балансі банків, становить близько 3 млрд доларів. Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів заступник голови Нацбанку Дмитро Сологуб.

За його словами, на сьогоднішній день кредитування населення не чинить істотного впливу на зростання споживання, однак попит на споживчі кредити пожвавився.

Сологуб нагадав, що найбільше співвідношення частки споживчих кредитів до ВВП спостерігалося у часи повального захоплення населення іпотечними кредитами.

В результаті, після відмови банків від практики іпотечного кредитування і у зв'язку зі зниженням купівельної спроможності населення, утворилася досить велика заборгованість населення за валютними кредитами.

На жаль, зауважує Сологуб, влада так і не змогла вирішити проблему з цими кредитами, прийнявши закони, які могли б врегулювати процес реструктуризації заборгованості. Тепер ці кредити продовжують висіти мертвим вантажем на балансах банків.

Нагадаємо, згідно з квартальним звітом НБУ, українські банки продовжують нарощувати обсяг споживчого кредитування.