ua en ru

У 2017 році "Дніпрогаз" отримав збитки у розмірі 39 млн гривень

У 2017 році "Дніпрогаз" отримав збитки у розмірі 39 млн гривень Фото: газ (kmu.gov.ua)

Діяльність компанії є збитковою впродовж останніх трьох років

Виручка ПАТ "Дніпрогаз", яка формуються за рахунок тарифу на розподіл природного газу, в минулому році становила 367,4 млн гривень. Однак встановлений держрегулятором тариф не покриває економічно обгрунтованих витрат компанії, через що видатки перевищили виручку. Це призвело до отримання збитків у розмірі 39 млн гривень. Про це повідомляє прес-служба компанії.

Діяльність ПАТ "Дніпрогаз" є збитковою впродовж останніх трьох років. Затверджений НКРЕКП тариф на розподіл природного газу не покриває реальну вартість робіт, товарів та послуг.

Наприклад, діючим тарифом передбачено, що "Дніпрогаз" закупатиме газ для виробничо-технологічних потреб за ціною 6,073 тис. гривень за тис. куб. м. Але середня ціна блакитного палива в минулому році становила 7,614 тис. гривень за тис. куб. м.

У діючому тарифі ПАТ "Дніпрогаз" на закупівлю газу для виробничо-технологічних потреб передбачено 114,7 млн гривень. У зв’язку з ростом ціни на газ фактичні витрати на технологічні потреби складають 152,3 млн гривень або 39% від усієї тарифної виручки, що стало головною причиною отримання збитків.

У минулому році суттєво зросли ціни на товари та витратні матеріали, які "Дніпрогаз" використовує для надання послуг споживачам газу. Так, більш ніж на 20% зросла вартість пального, яке необхідне для роботи аварійно-диспетчерської служби. Але регулятор при формуванні тарифів не враховує інфляційну складову, подорожчання матеріалів і збільшення витрат на енергоресурси.

Середньомісячна заробітна плата співробітників підприємства становить 7,198 тис. гривень. Водночас, середній рівень оплати праці у нафтогазовій галузі для спеціалістів з досвідом обслуговування газопроводів та їх обладнання складає 8,493 тис. гривень на місяць. Через це компанія втрачає кадри. Протягом 2017 року звільнилось 167 осіб.

"Дніпрогаз" неодноразово звертався до НКРЕКП з розрахунками економічно обгрунтованих витрат. У 2017 році компанія двічі проводила процедуру подання тарифів, однак вони не були затверджені.

7 березня 2018 року у ПАТ "Дніпрогаз" відбулось чергове публічне обговорення проекту структури тарифу на послуги розподілу природного газу у 2018 році. Він розроблений згідно Тимчасової методики визначення та розрахунку тарифу на послуги розподілу природного газу, яка діятиме до 31 березня 2019 року.