ua en ru

"Південний потік" стане об'єктом національного значення в Сербії

"Газпром" і "Сербіягаз" обговорили питання двосторонньої співпраці, окрема увага приділена здійсненню проекту "Південний потік". Сторони відзначили важливість додання газопроводу статусу об'єкту національного значення в Сербії. Про це повідомляє "Росія 24".

"Газпром" поставляє газ до Сербії на основі щорічних доповнень до контракту від 2006 р. У 2012 р. поставки газу до Сербії складуть майже 1,5 млрд куб. м. Постачанням, розподілом і зберіганням газу в Сербії займається державне підприємство "Сербіягаз".

"В цілях розширення маршрутів експортних постачань природного газу "Газпром" здійснює проект будівництва газопроводу через акваторію Чорного моря в країни Південної і Центральної Європи - "Південний потік". У січні 2008 р. між Росією і Сербією було підписано комплексну міжурядову угоду за проектом "Південний потік", - повідомляє "Газпром".

У жовтні 2009 м. "Газпром експорт", "Газпром Німеччина ГмбХ" і "Сербіягаз" підписали угоду про створення СП "Банатський двір". У листопаді 2009 р. зареєстрована спільна проектна компанія South Stream Serbia AG. Частка "Газпрому" в компанії складає 51%, частка "Сербіягазу" - 49%.

"Банатський двір" введений в дію 21 листопада 2011 р. Підземне сховище є одним з найбільших в Європі, в ньому можна зберігати 450 млн куб. м газу, максимальна продуктивність на відбір складає 5 млн куб. м газу в добу.

"Банатський двір" можна розширити надалі, сховище забезпечує додаткову надійність експортних постачань російського газу до Угорщини, Сербії, Боснії і Герцеговини.

Остаточне інвестиційне рішення за проектом "Південний потік" ухвалене 29 жовтня 2012 р. на загальних зборах акціонерів South Stream Serbia AG.

Читайте також: Будівництво європейської сухопутної ділянки "Південного потоку" планується почати в червні 2013 р., - "Газпром"