ua en ru

Будівництво європейського сухопутної ділянки "Південного потоку" планується почати в червні 2013 р., - "Газпром"

Будівництво європейського сухопутної ділянки газопроводу "Південний потік" планується почати на території Болгарії в червні 2013 р. Про це повідомило управління інформації ВАТ "Газпром" за підсумками засідання ради директорів, на якому розглядався хід робіт за проектом.

Зокрема, найближчим часом планується, що буде затверджений графік будівництва газопроводу на території Болгарії і план введення потужностей по болгарській ділянці газопроводу, в даний час проводиться актуалізація плану заходів щодо реалізації проекту на території республіки на 2013-2017 рр.

У Сербії, як наголошується в повідомленні, вже затверджений план заходів з реалізації проекту "Південний потік" на території республіки на 2013-2016 рр. В даний час виконуються інженерні вишукування та розробка проектної документації, проводиться процедура оцінки впливу на навколишнє середовище (ОВНС) та територіального планування, а також ведеться розробка документації для організації конкурсів з відбору постачальників устаткування тривалих термінів виготовлення і підрядних організацій.

В Угорщині ведеться підготовка та узгодження завдань на розробку проектної документації, виконання процедур ОВНС і територіального планування. У Словенії ініційовані роботи по національному просторовому плануванню і ОВНС. У Македонії Міністерство енергетики РФ продовжує роботи по узгодженню міжурядової угоди про співробітництво при створенні газопроводу для постачань газу в республіку. У "Газпромі" також нагадали, що в грудні 2012 р. отримано підтвердження уряду Хорватії про участь в "Південному потоці" і будівництві газопроводу-відводу.

Компанія South Stream Transport, що відповідає за морську ділянку проекту, в даний час проводить інженерні вишукування та розробку проектної документації. Також узгоджується конкурсна документація і проводяться переговори з потенційними підрядниками на будівництво першої нитки морської ділянки газопроводу.
Правлінню доручено продовжити спільно з іноземними партнерами реалізацію "Південного потоку" і забезпечити початок постачань газу по газопроводу в кінці 2015 р. Про хід робіт за проектом правління повинне буде проінформувати раду директорів у IV кварталі 2013 р.

На початку грудня ц.р. "Газпром" з партнерами по консорціуму South Stream AG почав процес будівництва газопроводу "Південний потік". Морська ділянка газопроводу пройде по дну Чорного моря від компресорної станції "Російська" на російському узбережжі до узбережжя Болгарії. Загальна довжина чорноморської ділянки складе більше 900 км, максимальна глибина - більше 2 км, проектна потужність - 63 млрд куб. м. Орієнтовна вартість "Південного потоку" оцінюється в 15,5 млрд євро, з яких близько 10 млрд євро припадає на морську частину. Для реалізації морської частини труби заснована компанія спеціального призначення South Stream Transport AG. Частка участі ВАТ "Газпром" в проекті морського газопроводу складає 50%, італійської ENI - 20%, німецької компанії Wintershall Holding GmbH і французької EDF - по 15%.

Після виходу газопроводу з Чорного моря його подальший маршрут пройде через території Болгарії, Сербії (з газопроводами-відводами на Боснію і Герцеговину, а також Хорватію), Угорщини, Словенії та завершиться на півночі Італії (г.Тарвізіо). Проект передбачає спорудження чотирьох ниток газопроводу. Після введення в експлуатацію першої з них в кінці 2015 р. з інтервалом в один рік будуть введені дві нитки газопроводу, а потім ще одна. Завершення будівництва усіх чотирьох ниток планується до початку 2017 р. На повну проектну потужність в 63 млрд куб. м газу в рік планується вийти до 2019 р.

Читайте також: Україна зробила стратегічну помилку, не погодившись віддати в оренду Росії і ЄС свою ГТС, - Путін