ua en ru

"ВіЕйБі банк" подав позов проти колишнього власника Сергія Максимова за присвоєння 1 млрд грн кредитних коштів

«ВіЕйБі банк» офіційно заявляє про подання до суду позову про стягнення з голови наглядової ради і власника 15,4% акцій банку Сергія Максимова 1 млрд грн незаконно привласнених ним кредитних коштів банку.

В ході претензійно-позовної роботи, яку «ВіЕйБі банк» проводить відносно своїх проблемних активів, а також в ході проміжної перевірки фінустанови Національним банком було з'ясовано наступне: Сергій Максимов протягом 2005-2009 рр., порушуючи чинне банківське законодавство, зокрема, нормативи про кредитування пов'язаних осіб, використовуючи своє службове становище, вивів з банку понад 1 млрд грн на підконтрольні йому підприємства у вигляді кредитів.

Ось деякі з цих підприємств: ТОВ «Офіс Лайн», ТОВ «Классік ход», ТОВ «Декорт», ТОВ «Трініті Інвест Компані», ТОВ «Луксор», ТОВ «І-Тел», ЗАТ «Боссем», ТОВ «Берег-Інтертрейд», ТОВ «Джерард Україна», ТОВ «Менеджмент Інвест Компані», ТОВ «Брайтон», ТОВ «СНП Інвестментс», ТОВ «Данфорд».

Надалі, за даними банку, кошти були перераховані на рахунки інших компаній Максимова. Ці факти виявлені в ході перевірки фінустанови Нацбанком України.

Відповідно до рамкового договору про продаж Сергієм Максимовим своїх акцій банку компанії TBIF Financial Services (володіє 63% банку), перед укладенням угоди глава наглядової ради зобов'язався погасити видані кредити. В іншому разі, Максимов є солідарним боржником за цими позиками.

У зв'язку зі значним обсягом заборгованості голови наглядової ради і афілійованих з ним компаній, банк вимушений був резервувати значні суми під ці проблемні позики, жодна з яких на сьогоднішній день не обслуговується. Це призвело до значних збитків фінустанови.

У зв'язку з тим, що кредити до сьогоднішнього дня так і не були погашені, а Сергій Максимов уникає зустрічей з керівництвом «ВіЕйБі банку», фінустанова змушена була звернутися до суду з позовом про стягнення заборгованості на суму близько 1 млрд. грн. Крім того, «ВіЕйБі банк» клопотатиме перед судом про заборону на виїзд боржника за кордон з метою уникнення ним відповідальності. Оскільки є всі підстави вважати, що Сергій Максимов може мати можливість безперешкодно проживати в Москві, Відні і Тель-Авіві.

Використання службового становища для власного збагачення уже стало приводом для порушення проти Сергія Максимова кримінальної справи за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, скоєне в особливо великих розмірах). Максимальна санкція за таке правопорушення передбачає ув'язнення на строк до 12 років з подальшим позбавленням права обіймати службові посади протягом трьох років і конфіскацією майна.

«ВіЕйБі банк» офіційно заявляє, що має намір максимально тісно співпрацювати з представниками перевіряючих комісій Національного банку, а також направляти в Генеральну прокуратуру всі необхідні матеріали для розслідування цієї справи.