ua en ru

"Вестінгауз" звинувачує російську компанію ВАТ "ТВЕЛ" у власних невдачах з паливом

ВАТ "ТВЕЛ" категорично спростовує неправдиві відомості щодо свого палива, поширювані віце-президентом компанії "Вестінгауз" Майклом Керстом. Про це йдеться в офіційній заяві компанії, текст якої було поширено сьогодні.

"ТВЕЛ" звертає увагу на те, що компанія "Вестінгауз" раніше неодноразово робила спроби покладання через ЗМІ відповідальності за інциденти зі своїм паливом на українського оператора, заявляючи про низьку культуру роботи НАЕК "Енергоатом" і на ДІЯР України.

"Вестінгауз" намагається звинувачувати в своїх невдачах ВАТ "ТВЕЛ", тим самим ставлячи під сумнів професіоналізм і високі компетенції української міжвідомчої комісії, ДІЯР України та НАЕК "Енергоатом". Така поведінка не відповідає принципам ділової етики та добросовісної конкуренції", - йдеться в офіційній заяві.

У компанії нагадали, що продовжують успішну взаємодію з НАЕК "Енергоатом" і забезпечують АЕС України ядерним паливом. За час співпраці не було жодного зриву поставок, всі контрактні зобов'язання виконуються в повному обсязі і строго за графіком. З боку українського замовника відсутні які-небудь офіційні претензії до якості російського ядерного палива.

У той же час, з паливом компанії "Вестінгауз" для реакторів ВВЕР ситуація, за наявною офіційною інформацією, виглядає не так оптимістично. Так, у Чехії, на АЕС "Темелін" протягом декількох років були масові технічні збої і розгерметизації ТВЗ "Вестінгауз". У 2012 році в Україні проблеми з паливом "Вестінгауз" повторилися.

За результатами роботи спеціальної міжвідомчої комісії українським наглядовим органом був зроблений однозначний висновок, що причиною пошкодження стали конструктивні недоробки палива Вестінгауз і прийнято рішення, що забороняє подальше використання палива Вестінгауз.

Нагадаємо, у ряді ЗМІ набуло поширення заяву віце-президента компанії Вестінгауз М. Керста про те, що паливо ВАТ "ТВЕЛ" заподіює шкоду паливних збірок Вестінгауз в рамках їх спільної експлуатації на Південно-Українській АЕС в Україні.