ua en ru

"В Україні необхідно відродити ефективне функціонування морського і річкового флоту", - Азаров

В Україні необхідно відродити ефективне функціонування морського і річкового флоту. Про це заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров на сьогоднішньому засіданні уряду, передає кореспондент РБК-Україна.

"Настав час заявити: Україні потрібен власний великий флот - морський і річковий. Україні потрібні глибоководні порти з кращими умовами перевалок вантажів. Чому?... Ми збираємося експортувати більше 20 млн тонн зерна?... Збираємося. Ми збираємося отримувати щорічно до 10 млрд кубів зрідженого газу? Збираємося. Ми збираємося експортувати мільйони тонн мінеральних добрив? Збираємося. У нас є унікальний транспортний потенціал Дніпра та Дунаю? Тому возити на власних судах все те, що треба нашим торговим партнерам і все те, що потрібно нам логічно і вигідно", - сказав прем'єр.

Він висловив упевненість в тому, що "транзитний потенціал - це унікальне багатство України, але воно не буде працювати без флоту, без портів з найсучаснішою інфраструктурою і конкурентними цінами на обробку вантажів без швидкісних залізниць, без сучасних автобанів".

Азаров зазначив, що для того, щоб створити в Україні все вищеперелічене знадобляться десятиліття, однак це необхідно робити. "Насправді факти свідчать про абсолютну реальність відродження комплексу суднобудування", - заявив прем'єр.

Нагадаємо, раніше Азаров заявляв також, що Україна і Росія підпишуть угоду про модернізацію ЧФ.