ua en ru

"Укрзалізниця" завершить електрифікацію пасажирського коридору Львів-Київ-Донецьк у квітні 2012 р

"Укрзалізниця" завершить електрифікацію пасажирського коридору Львів-Київ-Донецьк у квітні 2012 р, повідомляє прес-служба компанії.

Як йдеться у повідомленні, у поточному році "Укрзалізниця" завершить підготовку електрифікованої ділянки Полтава-Красноград-Лозова загальною довжиною 176 км до запуску швидкісних поїздів. Крім того, у відомстві приступили до виготовлення проектної документації на три наступних напрямки, де роботи з електрифікації стартують у 2013-2014 рр. - це Долинська-Миколаїв (148 км) і Миколаїв-Колосівка (105 км) Одеської залізниці, Волноваха-Камиш-Зоря-Запоріжжя (240 км) Донецької і Придніпровської залізниць, а також продовжується розробка електрифікації ділянки Ворожба-Суми-Люботин (225 км) Південної залізниці.

"Зараз в Україні довжина електрифікованих ділянок становить 46,4% від загальної експлуатаційної довжини залізничних колій, але до 2016 р., у випадку виконання в повному обсязі завдань Програми електрифікації, ми вийдемо на 53-55%. Уже на даному етапі вантажоперевезення максимально переключаються з тепловозних ходів на електрифіковані напрямки. І тут головну роль відіграє не стільки відстань перевезення, скільки економічний ефект, адже за електроенергію використану на тягу ми платимо менше, ніж за дизельне паливо на тій же ділянці перевезень. Саме електрифіковані ділянки колії дозволяють використовувати поїзди із великою вагою і розвивати велику швидкість, збільшувати пропускну здатність ділянок. Це зменшення не тільки експлуатаційних витрат, але і викидів в атмосферу шкідливих газів - продуктів згоряння дизельного палива", - зауважив головний інженер головного управління електрифікації та електропостачання "Укрзалізниці" Іван Лагута.

Так само електрифікація допомагає залізничникам розподілити напрямки перевезень на переважно пасажирські і вантажні, а також перенаправляти вантажопотік на інші ділянки: незадіяні чи малоінтенсивні. Так Долинска-Миколаїв є частиною напрямку Знам'янка-Долинська-Миколаїв-Вадим-Джанкой, його електрифікація, а також ділянки Миколаїв-Колосівка дозволить створити ще один пасажирський і вантажний хід на Крим і до портів Чорного моря.

Напрямок Волноваха-Камиш-Зоря-Запоріжжя буде використовуватися як переважно вантажний для перевезень сировини з Кривого Рогу і Запорожжя на металургійні підприємства Донецького регіону і Маріуполя. Електрифікація ділянки Ворожба-Суми-Люботин, яка є частиною напрямку Конотоп-Люботин-Полтава, необхідна, щоб розвантажити напрямок Конотоп-Дарниця-Київ і далі на захід.

Збільшувати обсяги перевезень за рахунок теплотяги, на яку сьогодні припадає менше 11%, залізничникам економічно не вигідно, оскільки їхня собівартість на 55-60% вища, ніж на електротязі. До того ж, тільки на електротязі можливо впровадити прискорений рух пасажирських поїздів, про що свідчить досвід країн Західної Європи. В Україні в 2012 році залізничники завершують електрифікацію основного пасажирського коридору Львів-Київ-Донецьк через Красноград, Лозову, де будуть курсувати електропоїзди Хюндай зі швидкістю до 160 км/год. Остання ділянка цього швидкісного коридору Полтава - Красноград - Лозова буде готова до кінця квітня, коли енергетики подадуть напругу на три тягові підстанції Карлівка, Красноград і Сахновщина.

Для того, щоб системно проводити електрифікацію, у залізничній галузі затверджена відповідна програма на 2011-2016 роки. Усього за цей період заплановано перевести на електротягу 1562 км експлуатаційної довжини залізничних колій.

Раніше сьогодні також повідомлялося, що "Укрзалізниця" з 20 лютого 2012 р. розпочала випробування GPS/GPRS систем, якими в майбутньому будуть обладнані усі локомотиви.