ua en ru

"Укрзалізниця" очікує збільшення вантажообігу у світлі підписання ЗВТ з Туреччиною

Ратифікація правил перевезення вантажів між портами України та Туреччини створює хороші перспективи для відкриття нових залізнично-поромних ліній в обох країнах. Нові Правила дозволять збільшити обсяги вантажів з країн Європи і Азії, а також розширити географію вантажоперевезень. Про це повідомили в головному комерційному управлінні "Укрзалізниці".

Нагадаємо, 9 жовтня Верховна Рада прийняла Закон "Про ратифікацію Правил перевезення вантажів у міжнародному прямому вантажному залізнично-поромному сполученні між портами України та портами Турецької Республіки, що мають залізничне сполучення, між Кабінетом Міністрів України та Урядом Турецької Республіки". Закон спрямований на підпис Президенту України.

Правила встановлюють порядок та умови перевезення експортних, імпортних і транзитних вантажів на всьому шляху прямування між портами України та Туреччини, що мають залізничне сполучення.

Також правила позначають принципи проведення розрахунків за вантажні перевезення і регулюють обов'язки і взаємовідносини між залізницями, поромними комплексами, судновласниками, відправниками та одержувачами двох країн.

Сьогодні перевезення вантажів між Україною та Туреччиною здійснюються з використанням залізнично-поромної лінії Іллічівськ - Деріндже на підставі Тимчасової угоди про організацію експериментальних перевезень порожніх і навантажених вагонів у повідомленні до Туреччини. Залізнично-поромна лінія Іллічівськ - Деріндже відкрита в травні 2001 року.

Раніше повідомлялося, що між Україною і Туреччиною спостерігається збільшення обсягів перевезень вантажів залізничним транспортом. За 8 місяців цього року вони зросли на 7,2% (порівняно з відповідним періодом минулого року) і складають 8,05 млн тонн. Найчастіше перевозяться будматеріали, хімікати, кольорові і чорні метали, лісові вантажі.
Нагадаємо, вчора Президент Віктор Янукович заявив в Анкарі, що Україна і Туреччина знаходяться на завершальному етапі підготовки до підписання угоди про створення зони вільної торгівлі між країнами.