ua en ru

"Укрцукор" просить Кабмін відмовитися від пільгового імпорту цукру-сирцю за квотою СОТ

Галузева асоціація "Укрцукор" 20 жовтня звернулася до Президента Віктора Януковича з проханням доручити Мінекономрозвитку і Мінагрополітики провести переговори з членами СОТ про відмову від пільгового імпорту цукор-сирцю в цьому маркетинговому році (почався 1 вересня). Про це повідомляє видання "Комерсант-Україна".
В "Укрцукрі" вказують на перевиробництво бурякового цукру. Так, за даними асоціації, при рівні споживання цукру в країні 1,86 млн т його виробництво цього сезону цукроваріння складе понад 2,1 млн т. З урахуванням квоти СОТ (260 тис. т) і перехідних залишків ця цифра може перевищити 2,7 млн т. Директор департаменту зовнішньоекономічних зв'язків Міністерства аграрної політики Тарас Качка відзначає, що відомство вже розглядає звернення асоціації. "Нам потрібно переконати 152 країни світу. Зараз ми аналізуємо ситуацію",- говорить він.
Якщо рішення не буде прийнято, великий обсяг продукту на ринку обвалить ціни, впевнені експерти.
Україна за підсумками 8 місяців поточного року, згідно з даними Держстату, експортувала всього 304 т цукру, з них 286 т - у країни СНД. Разом з тим збільшити поставки досить складно. Україна експортувала понад 1 млн т цукру всього один раз - в 2006 році у вигляді цукру-сирцю, і то за давальницькою схемою.