ua en ru

"Укртрансгаз" вимагає від ГПУ втрутитися в ситуацію з порушеннями охоронних зон магістральних газопроводів

Компанія "Укртрансгаз" вимагає від ГПУ втрутитись в ситуацію з порушеннями охоронних зон магістральних газопроводів, повідомляє прес-служба компанії.

"Всі газопроводи нанесені у встановленому порядку на карти районних землевпорядників, про що складені двосторонні акти, та це не заважає органам місцевої виконавчої влади системно ігнорувати вимоги чинного законодавства та надавати численні дозволи на здійснення забудов, в тому числі житлових будинків", - заявив під час прес-конференції "Стан охоронних зон магістральних газопроводів" заступник головного інженера ДК "Укртрансгаз" НАК "Нафтогаз України" Юрій Герасименко.

Аналіз проведених перевірок територіальними комісіями свідчить, що впродовж останніх років мають місце порушення сторонніми організаціями охоронних зон магістральних газопроводів ДК "Укртрансгаз". Так, станом на 1 жовтня 2011 р. виявлено і заактовано 102 порушення. Їх кількість, незважаючи на зусилля газотранспортних підприємств, кардинально не зменшується. Щорічно ліквідовується 10-12 порушень, але натомість з‘являється стільки ж нових фактів порушень.

З огляду на небезпеку для територій і населення, яку можуть створити надзвичайні ситуації на об'єктах газотранспортної системи внаслідок порушення охоронних зон магістральних газопроводів, ДК "Укртрансгаз" спільно з Державної інспекції техногенної безпеки України звернулась до Генеральної прокуратури з проханням втрутитись в ситуацію.

"Ігноруючи вимоги чинного законодавства, зокрема ст. 11 Закону України "Про трубопровідний транспорт", ст. 22 Закону України "Про правовий режим земель охоронних зон об'єктів магістральних трубопроводів", місцеві органи виконавчої влади без відома газотранспортних підприємств надають численні дозволи на здійснення забудов, у тому числі житлових будинків, в межах охоронних зон", - ідеться у зверненні.

Про ігнорування законних вимог ДК "Укртрансгаз" письмово зверталися з інформацією до місцевих органів виконавчої влади, правоохоронних органів та територіальних органів прокуратури, неодноразово зверталися до судових органів, але в більшості випадків ці звернення залишаються без реагування, зазначає компанія.

Підтримку з зазначених пороблених питань ДК "Укртрансгаз" отримало у Державної інспекції техногенної безпеки України, до якої зверталась листом від 22 липня 2011 р. № 7686/25-009 з інформацією про численні порушення охоронних зон магістральних газопроводів.

Зазначимо, що на виконання доручення Державної інспекції техногенної безпеки України її територіальними органами спільно з головами комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, керівниками регіональних підрозділів Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки і ДК "Укртрансгаз" створені відповідні комісії та протягом серпня - жовтня 2011 року здійснено позапланові перевірки охоронних зон магістральних газопроводів з фіксацією наявних фактів їх порушень.