ua en ru

"УкрСиббанк" створив факторингову компанію "Кей-колект" і передав їй борги клієнтів

У розпорядженні видання "Комерсант-Україна" опинилася копія листа голови правління "УкрСиббанку" Філіппа Жоанье одному з клієнтів, в якому повідомлялося про переуступку заборгованості клієнта до ТОВ "Кей-колект". Адреси факторингової компанії і банку виявилися ідентичними. Несподіваним виявилося і прохання банку до клієнта. "Банківські реквізити для оплати заборгованості за вашим договором залишаються без змін", - сказано в листі. За даними учасників ринку, такі листи одержали 3 тис. клієнтів банку, середня сума боргу кожного з них - близько 100 тис. дол.

В "УкрСиббанку" відмовилися коментувати всі питання, пов'язані з переуступкою боргів. Як виявилось, "Кей-колект" керують співробітники "УкрСиббанку", які, за словами колег, "навіть не поміняли кабінетів". Компанія була зареєстрована в жовтні 2011 року і повністю належить BNP Paribas, який також володіє 85% акцій "УкрСиббанку". При цьому спочатку "Кей-колект" створювався з капіталом в 7 млн грн, але тепер же в реєстрі Нацкомфінпослуг фігурує цифра в 238,7 млн грн. Ці кошти потрібні для викупу боргів з балансу "УкрСиббанку". Головбух компанії "Кей-колект" Олена Крупчицьк відмовилася відповідати на питання, зіславшись на здоров'я.

У грудні "УкрСиббанк" продав проблемні кредити на суму близько 7 млрд грн "Дельта Банку" і колектору "Вердикт". При цьому портфель кредитів фізичних осіб в IV кварталі знизився на 10,86 млрд грн. Продаж частини портфеля, що залишилася, "дочці" акціонера банкіри називають розчищенням балансу. Факторингові компанії є у "ОТП Банку" ("ОТП-факторинг"), "Кредобанку" ("Приватні інвестиції"), "Фінанси і Кредит" ("Факторинг"), але, купуючи борги, вони самі працюють з клієнтами. Передбачається, що "Кей-колект" віддаватиме борги на аутсорсинг. "Банк виступить агентом і обслуговуватиме рахунки боржників", - відзначив заступник голови наглядової радиа одного з банків. "Кей-факторинг" думає найняти дві колекторні компанії. "Вони зустрічалися з декількома колекторами і виберуть тих, хто ходитиме замість них по судах, - сказав співробітник однієї з компаній.- Віддати їх на аутсорсинг колекторам виявилося дешевше, ніж юристам". "Колектори розбещені цінами, за які купують борги, а через свого "чинника" ми добиваємося максимального повернення кредиту", - сказав член правління "ОТП Банку" Михайло Кузьмін.

Нагадаємо, чистий збиток "УкрСиббанку" в 2011 р. виріс на 22,3% - до 3,7 млрд грн.