ua en ru

"УкрСиббанк" має намір стягнути 800 млн грн з групи АІС

Керівництво "Укрсиббанку" підтвердило намір добиватися повернення простроченої заборгованості засновників групи АІС перед цим банківською установою. Сума заборгованості складає 800 млн грн. Про це РБК-Україна повідомив заступник голови правління, начальник юридичного департаменту "Укрсиббанку" Сергій Панов.

"Ми послідовно реалізуємо комплекс заходів, спрямованих на стягнення заборгованості з недобросовісних позичальників. І АІС - один з найбільш показових у цьому відношенні прикладів", - зазначив Панов.

Нагадаємо, в 2007 р. "УкрСиббанк" видав кредити в розмірі близько 50 млн дол. ТОВ "Автосервіс-Т", ТОВ "Авто-Холдинг", ТОВ "Інтер-Авто", ТОВ "Кременчуцький автоскладальний завод" (підприємства групи АІС). Поручителями за виданими під заставу майна групи АІС позик з терміном погашення в квітні 2009 р. виступили Дмитро Святаш та Василь Поляков. Однак у 2009 р. обслуговування кредитів припинилося, внаслідок чого були порушені справи про банкрутство боржників. Заставне майно, у той же час, змінив кількох власників і в даний час належить ТОВ "Укрбізнес Лтд" та ТОВ "Легалплейс" які підконтрольні офшорним компаніям. Для стягнення заборгованості з Полякова і Святаша, як поручителів, з 2009 р. "УкрСиббанк" веде судові розгляди. Спроби поручителів оскаржити відповідні договори не увінчалися успіхом, в лютому 2012 р. Верховний Суд України визнав їх легітимними. На їх підставі банком були подані нові позови. За позовом до Святашу Дзержинський районний суд Харкова нещодавно прийняв рішення відмовити відповідачу у задоволенні апеляції і зобов'язав його повернути банку борг.

Відповідаючи на питання РБК-Україна про заяву АІС щодо нібито має місце рейдерської атаки, Сергій Панов підтвердив, що АТ "УкрСиббанк" співпрацює з групою DCH в області повернення заборгованості недобросовісних боржників: "Банк співпрацює з DCH по стягненню заборгованості з групи компаній АІС. Команда фахівців DCH має хороший досвід роботи в цій сфері і високого ми цінуємо допомогу, яку DCH надає Банку. Ми не готові коментувати "заяви АІС" про нібито захоплення бізнесу, але дуже дивно те, що особи, які будь-якими способами намагаються уникнути відповідальності, називають законні вимоги кредитора рейдерською атакою. Це не дасть їм ніяких плюсів. Все, що ми робимо, відповідає законам України і ні в кого не повинно бути сумнівів, що ми і далі будемо йти цим шляхом".