ua en ru

"Український вибір" на конференції в Одесі обговорив загрози народовладдя і державності в Україні

В Одесі 7 серпня 2013 р. за ініціативи громадського руху "Український вибір" розпочалася науково-практична конференція на тему "Корупція - реальна загроза народовладдя і державності в Україні".

У роботі конференції беруть участь Василь Німченко, заступник голови Руху "Український вибір", директор Незалежного українського центру правових ініціатив і експертиз "Правова держава", заслужений юрист України, кандидат юридичних наук; Максим Якубовський, заступник керівника центру правових ініціатив і експертиз "Правова держава", заслужений юрист України; Євген Супрунюк, голова Координаційної ради Руху "Український вибір" АР Крим, кандидат юридичних наук; Олег Батлюк, лідер ініціативних груп Руху "Український вибір" в Одесі та Одеській області; Олександр Чернов, член Спілки юристів України, адвокат; Валерій Осипов, голова Південноукраїнського екологічного союзу, доктор філософських наук, академік міжнародної академії при ЮНЕСКО та Раді Європи; а також юристи, незалежні експерти, представники громадських організацій та об'єднань регіону, представники ЗМІ.

Відкрив конференцію лідер ініціативних груп Руху "Український вибір" в Одеському регіоні Олег Батлюк. Він зачитав привітання лідера Громадського руху "Український вибір" Віктора Медведчука учасникам конференції.

"Експерти і юристи руху "Український вибір" закінчили роботу над "Концепцією правових засад протидії корупції в Україні" та проектом Закону про боротьбу з корупцією і направили їх в Конституційну Асамблею. Дані законопроекти "Український вибір" виніс на всенародне обговорення. Хочу зазначити, що тисячі людей на круглих столах та в соціальних мережах вже взяли участь у дискусії. Це говорить про важливість і актуальність теми для кожного з нас. Я переконаний, що закони про боротьбу з корупцією повинні прийматися не у Верховній Раді, а всенародно - на всеукраїнському референдумі за народною ініціативою", - йдеться у вітанні Медведчука.

Також у вітальному слові лідер громадського руху нагадав, що "Український вибір" пропонує запровадити "презумпцію винності" чиновників, змусити політиків і чиновників звітувати не лише про доходи, а і про витрати, про наявність боргових і кредитних зобов'язань: "Ми виступаємо за те, щоб народ отримав можливість відправляти у відставку або достроково припиняти повноваження чиновників усіх рівнів. Упевнений, жоден державний контроль не буде працювати без народного контролю. Це принципова позиція, саме тому антикорупційна боротьба є найважливішим напрямком роботи Руху "Український вибір". Щоб перемогти корупцію, потрібні реальні кроки, а не гасла і декларації".
Олег Батлюк від імені всіх активістів руху "Український вибір" в Одесі та Одеській області привітав Віктора Медведчука з днем народження.
"У нас є вольовий і сильний лідер. Це людина, з якою можна і треба йти пліч-о-пліч. Бажаємо Віктору Володимировичу сил і здоров'я. Ми ж постараємося виконати всі завдання, поставлені рухом", - сказав Батлюк.

Заступник голови руху "Український вибір" Василь Німченко нагадав учасникам конференції про те, що Україна сьогодні входить у трійку найбільш корумпованих країн, найчастіше корупційні оборудки присутні в державних замовленнях і законопроектах, слідом йде корупція в питаннях, пов'язаних з землею, - її продажем та правом власності на неї.

"Ми не приховуємо, що у руху сьогодні багато опонентів, але ми хочемо донести до людей правду - ще раз сказати, що саме вони є господарями у своїй країні, - заявив він.

Також Василь Німченко розповів присутнім про послідовних діях руху "Український вибір" на шляху подолання корупції в країні.