ua en ru

"Відхід" російської нафти в Азію підвищує витрати європейських НПЗ на мільярди доларів

Росія перенаправляє експортні потоки нафти в Азію, викликаючи зростання цін на Urals, витрати європейських НПЗ ростуть на мільярди доларів в рік.

Росія перенаправляє експортні потоки нафти в Азію, викликаючи зростання цін на Urals, витрати європейських НПЗ ростуть на мільярди доларів в рік, пише Reuters.

За останні п'ять років російський нафтовий експорт в Китай і на тихоокеанське узбережжя збільшився до 750 тис. барелів на добу практично з нуля, або до 17% всього обсягу експорту, і може подвоїтися протягом п'яти років.

"Оскільки Міжнародне енергетичне агентство прогнозує зростання попиту на нафту в Китаї з 10 мільйонів барелів на добу в цьому році до 12 мільйонів до 2020 року, рішення Росії, найбільшого в світі виробника нафти, різко розгорнути експорт на схід цілком виправдано", - йдеться в звіті аналітичної компанії Eurasia.

Це означає подвійну перемогу для Президента Володимира Путіна, який у 2005 році зажадав від міністрів пояснень, чому Urals коштує на 5-6 дол. за барель дешевше європейського еталона Brent. Багато галузевих експертів тоді усміхалися, радячи Путіну в першу чергу звернути увагу на якість Urals, яке набагато нижча за Brent.

Читайте також: В Європі стурбовані зниженням експорту російської нафти в регіон

Вісім років потому знижка на Urals по відношенню до Brent майже ніколи не піднімається вище 2 дол., а найчастіше російський еталон продається навіть дорожчий, як на цьому тижні, коли націнка до Brent досягла рекордної позначки 0,90 дол. за барель.

Росія, що займає друге місце в світі з експорту нафти після Саудівської Аравії, продає в Європу близько 3,5 мільйонів барелів на добу. Підвищення ціни Urals на 1 дол. по відношенню до Brent збільшує витрати європейських НПЗ на 1,2 мільярда дол. у рік.

Це погана новина для нафтопереробників, які закрили більше десятка НПЗ за останні 10 років і планують нові закриття через гнітючий стан економіки і низький попит.

Експерти вказують на безліч факторів зростання ціни Urals, в першу чергу, на бум видобутку сланцевої нафти в США, який створив на світовому ринку надлишок низькосірчистих сортів подібних Brent. З іншого боку, пропозиція більш важких сортів з підвищеним вмістом сірки подібних Urals скоротилася за рахунок зменшення експорту з Ірану та Іраку.

Однак головна причина подорожчання Urals - зростання російських поставок в Азію, що американська аналітична компанія ESAI Energy порівняла з підставою Санкт-Петербурга як "вікна в Європу".

"Режим Путіна негласно відходить від амбіцій "енергетичної наддержави" на користь придбання стабільних ринків збуту енергоносіїв. Серед наслідків - перемикання Росії з заходу на схід і зміцнення осі Китай-Росія", - йдеться у звіті ESAI Energy.

Читайте також: "Роснефть" поставить до Китаю нафти на 270 млрд дол

Російська нафта надходить в Азію не тільки зі Східного Сибіру, але і з таких родовищ як Ванкор, які можуть забезпечувати як Азію, так і Європи. "Враховуючи тенденції попиту на нафту на європейському ринку, поворот Росії на схід може стати незворотним. Схоже, Президент Путін нарешті усвідомив необхідність забезпечення доступу на ринки", - йдеться у звіті ESAI.

Аналітики відзначають, що зростання нафтопереробки в Росії також допоможе підвищенню цін на Urals, особливо влітку, коли на дорогах стає все більше автомобілів.

Нагадаємо, новий контракт "Роснефти" передбачає постачання в КНР 365 млн т чорного золота протягом 25 років, обсяг контракту - 270 млрд дол.