ua en ru

"Удар" пропонує зобов'язати міліціонерів видаляти провокаторів з мітингу

У Верховній Раді України (ВР) зареєстрований законопроект № 2508, ініційований народними депутатами від фракції "Удар", яким пропонується зобов'язати міліціонерів видаляти провокаторів з мітингу. Про це повідомляє прес-служба партії.

Законопроектом передбачено, що повідомлення про проведення мирного зібрання на території одного населеного пункту або одного району можна подати за 6 годин до початку зборів. А у випадку, коли орієнтовна кількість учасників становитиме понад 1000 осіб, або мирне зібрання проводиться на території більш ніж одного району чи області, - за 24 години. Документи, які раніше розроблялися, встановлювали термін у 48 годин.

Крім того, законопроект звужує можливості для судових заборон мирних зібрань. Зокрема, суддя не зможе заборонити мітинг на основі своїх припущень, що мирне зібрання може бути використано нібито для пропаганди "міжнаціональної, релігійної та іншої ворожнечі", а також "пропаганди війни, насильства, порушення основоположних прав і свобод", якщо така ціль не вказана в представленому до органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування повідомленні. Не можна також буде забороняти мирні зібрання через звичні зимові епідемії грипу чи гострих респіраторних захворювань.

Проект закону встановлює обмеження лише на використання зброї під час зборів, як це визначено Конституцією України. Проект документа прямо визначає можливість для мирних зібрань мати кілька організаторів, а також встановлює сувору відповідальність міліції за бездіяльність або протиправні дії під час мирних акцій.

Передбачено, що працівники міліції зобов'язані представлятися і пред'являти службове посвідчення на вимогу громадянина, а не тільки у випадках, коли міліціонер звертається до громадянина. Також вони повинні мати у формі жетон. Пропонується зобов'язати правоохоронців видаляти провокаторів з мітингу у разі, якщо з таким проханням до них звернулися організатори заходу.

Крім того, передбачено, що органи, які реєструють повідомлення про мирному зібранні, повинні робити таку реєстрацію протягом усього робочого часу, а не тільки в певні дні та години.