ua en ru

"Удар" і "Батьківщина" домовилися про висунення єдиних кандидатів, - джерела

Керівництво партії "Удар" і лідери об'єднаної опозиції "Батьківщина" досягли домовленості щодо підтримки єдиних кандидатів у мажоритарних округах. Про це пише "Комерсант-Україна".

Керівництво політичних сил розраховує на "жорстку партійну дисципліну" у питанні зняття з виборів непрохідних кандидатів. Правда, опитані виданням кандидати виявилися не готові заявити про відмову від участі в кампанії на користь суперника.

Читайте також: "Удар" запропонував "Батьківщині" до кінця тижня погодити єдиних кандидатів

Партія "Удар" і об'єднана опозиція "Батьківщина" ще в січні почали переговори щодо спільного висування кандидатів у мажоритарних округах. Найбільше суперечностей виникло при обговоренні принципу визначення єдиного кандидата: були пропозиції погоджувати кандидатів за квотним принципом, грунтуючись на рейтингах партій, або ж визначати їх у кожному конкретному окрузі, виходячи з даних соціологічних досліджень.

Вчора виданню стало відомо, що домовленість про висування спільних кандидатів досягнута, і лідери політичних сил готуються оголосити про це на початку наступного тижня. За словами кандидата в народні депутати Валентина Наливайченка (№ 3 у виборчому списку партії "Удар"), спірних округів, де кандидати від партії "Удар" і об'єднаної опозиції претендують на перемогу, залишилося близько 40.

Читайте також: Королевська пропонує Яценюку і Кличку об'єднатися проти ПР

"За допомогою рейтингового голосування та опитувань громадян ми визначимо, хто міг би стати єдиним кандидатом у цих округах", - повідомив виданню Наливайченко, додавши, що в більшості округів прохідні кандидати вже визначені, і їх кандидатури не викликають заперечень з боку союзників.

Те, що домовленість досягнута, підтвердили і в об'єднаній опозиції.

"Я працюю в регіонах і був свідком того, як минулого тижня керівник донецького обласного штабу отримав від центрального штабу рекомендацію визначити шанси проходження наших кандидатів і кандидатів від партії "Удар" і внести пропозиції", - розповів виданню народний депутат Іван Кириленко (№ 15 у виборчому списку "Батьківщини"). Він уточнив, що критерії вибору прохідних кандидатів будуть визначатися керівниками штабів на місцях. "Об'єктивно, це - довіра виборців, впізнаваність і авторитет", - пояснив Кириленко.

Втім, якщо керівники партій вже досягли домовленості, то кандидати в народні депутати на місцях поки не збираються відмовлятися від участі у виборах добровільно.

"Я прийшов на вибори, щоб перемагати. Про відмову балотуватися я не думаю і навіть не збираюся думати. Поки у мене рейтинг вищий, ніж у Яреми (Віталій Ярема, кандидат за київським округом № 212 від об'єднаної опозиції" Батьківщина ".-ред. )", - заявив виданню кандидат в депутати по округу № 212 від партії" Удар ", народний депутат Кирило Куликов.

"Ми ведемо повномасштабну розгорнуту передвиборну кампанію, я проводжу зустрічі та витрачаю багато сил і засобів. Це питання (про зняття кандідатури.-ред.) підлягає обговоренню і аргументуванню, - зазначив у бесіді з виданням Ярема, зізнавшись, що питання застало його зненацька. - У нас в окрузі я не бачу більше нікого, хто представляв би опозицію. Можливо, в інших округах опозиційні кандидати є, але не в нашому".

Читайте також: Партії-сателіти ПР підтримують кандидата від партії "Удар" по 212 округу Куликова, - Ярема

У керівництві партій визнають, що питання зняття кандидатів "дуже складне". "Люди кілька місяців працювали, вкладали ресурси. Однак, якщо є спільна мета і ідея, задекларована обома сторонами, вона повинна бути вище особистих амбіцій", - вважає Іван Кириленко. У партії "Удар" видання запевнили, що в разі потреби їх кандидати готові відмовитися від участі у виборах.

"У нас в партії достатньо жорстка дисципліна. Якщо штаб і Віталій Кличко приймуть рішення - його будуть виконувати", - пообіцяв Валентин Наливайченко.

Нагадаємо, вибори до Верховної Ради відбудуться 28 жовтня 2012 р.