ua en ru

«Турбоатом» може втратити ринки збуту та монополію на виробництво турбін, - експерт

«Турбоатом» може втратити ринки збуту та монополію на виробництво турбін, у тому числі, для АЕС, не тільки у СНД, а й у світі. Таку думку висловив доктор економічних наук Володимир Соболєв, пише Deutsche Welle.

«Це була правильна політика, коли його попри спроби бізнес-кіл, весь час викреслювали зі списку підприємств на приватизацію. Якщо завод довести до ладу, набагато більше буде користі від нього, якщо він залишиться під контролем держави, аніж він перейде до приватних рук, скоріше за все не українських», - каже В.Соболєв.

Економіст-міжнародник Тарас Данько вважає, що навряд чи прийдуть іноземні інвестори. Хоча він не виключає, що саме на них і розраховують в уряді, намагаючись виконати наступного року невиконаний за рік, що минає, план приватизації на 10 млрд дол. Якщо ж «Турбоатомом» зацікавляться вітчизняні інвестори, то це буде «довга тяганина», припускає Т.Данько: «Вони намагатимуться на якихось пільгових умовах придбати «Турбоатом». Фактично у такому випадку уряд нічого не отримає».

Керівництво підприємства поки утримується від коментарів. Голова профспілок заводу Григорій Моршенський заявив, між тим, що профспілки послідовно виступали проти приватизації. Та зараз хотіли хоча б провести перемовини з керівництвом, аби дізнатися, що насправді стоїть за рішенням з Києва.