ua en ru

"Свобода" не може обмежити право депутатів виступати російською мовою, тому що воно закріплене законом про мови - Колесніченко

Депутати Партії регіонів на підставі закону про основи мовної політики можуть виступати не українською. Про це депутат фракції Партії регіонів Вадим Колесніченко заявив у ході засідання круглого столу, передає кореспондент РБК-Україна.

"Прийнятий Верховною Радою України закон дозволяє нам виступати на регіональних мовах. Це нам сьогодні дозволяє робити цей закон ... Хоча до його прийняття і вступу така можливість депутатів виступати на інших, крім державної, мови була обмежена", - заявив Колесніченко.

Він підкреслив, що після вступу в силу закону депутати отримали право виступати на регіональних мовах, у тому числі російською. Тому "Свобода" не зможе обмежити право депутатів виступати і говорити російською мовою в парламенті.

За його словами, поки поправки не внесені в цей закон, ніхто не зможе заборонити цього права.

Нагадаємо, в ході перших двох пленарних засідань Ради VII депутати влаштували ряд бійок. Одне з силових протистоянь народних обранців було присвячено державній мові. Колесніченко з трибуни заявив, що має право говорити в парламенті російською мовою. У цей час представники опозиції спробували перервати виступ регіонала силою, мотивуючи це тим, що у ВР повинен звучати виключно українська мова.

Читайте також: Другий день роботи ВР ознаменувався новими бійками.