ua en ru

"Смарт-холдинг" посилить свою присутність на банківському ринку України, - експерт

Правочин щодо придбання «Смарт-холдингом» одного з найбільших українських банків «Форум», який був узгоджений між сторонами 30 липня, дозволить суттєво посилити інвестиційно-фінансову складову бізнесу холдингу, вийти на якісно новий рівень, а також диверсифікувати інвестиції вільних коштів. Таку думку висловила аналітик міжнародного фінансового холдингу FIBOGroup Софія Рутенберг.

«Для «Смарт-холдингу» це придбання дійсно виглядає розумним і вигідним. Він отримує майже 100% банку має налагоджений механізм роботи. Але що більш важливо, на мій погляд - попередній власник є гарантом того, що покупця не чекатимуть сюрпризи у звітності банку», - сказала Рутенберг.

У даній ситуації «Смарт-холдинг» опинився в безумовному виграші, тому що він знає, якими активами володіє банк, і якою є їх якість. Відповідно, спираючись на ці дані, покупець має можливість скласти реальний план подальшого розвитку «Форуму», а також оцінити необхідний обсяг інвестицій. «Адже не виключено, що питання розвитку лише в грошах, яких не було у попереднього власника і грошові вливання благотворно подіють на зростання «Форуму», - зазначила експерт.

В цілому, дана угода є показовою, підтверджуючи, що європейські інвестори відчувають себе на українському банківському ринку не дуже комфортно. Адже Commerzbank змушений був продати «Форум» зі збитком для себе, оскільки після кризи банк став, по суті, «непрофільним активом» для німецького акціонера. У той же час, український капітал продовжує посилювати свій вплив у банківському секторі. Наприклад, у випадку зі «Смарт-холдингом» придбання «Форуму» дозволить йому посилити фінансову складову свого бізнесу. Зокрема, позиції банку «Юнекс», який входить до складу холдингу.

«Звичайно, ніколи не можна забувати про ризики. Поки, фінансовий ринок є для «Смарт-холдингу» новим сегменті, в якому йому ще належить набратися досвіду. Але напевно в своїх діях холдинг буде спиратися як на існуючу команду «Форуму», так і на свою загальну стратегію розвитку», - резюмувала Софія Рутенберг.