ua en ru

"Смарт-холдинг" Новінського інвестує до 300 млн дол. у видобуток вуглеводнів

"Смарт-холдинг" Вадима Новинського інвестує в найближчі 2-3 роки до 300 млн дол. у видобуток вуглеводнів і планує добувати до 2,5 млрд кубометрів газу на рік. Про це вчора виданню "Комерсант-Україна" розповів перший заступник генерального директора ЗАТ "Смарт-холдинг" Олексій Тимофєєв.
"До кінця року ми маємо намір придбати ще 2-3 нафтогазових активу. З цією метою ми активно вивчаємо компанії, які володіють ліцензіями на розробку родовищ, та з декількома власниками вже ведемо переговори". Компанія цікавиться ліцензіями на розробку родовищ у Дніпровсько-Донецькій западині та на шельфі Азовського і Чорного морів. Після покупки активів і введення на них в дію нових свердловин обсяг видобутку газу може досягти 2-2,5 млрд кубометрів на рік. Бізнесом буде управляти компанія Smart Energy, яку планується створити до кінця року.
"Смарт-холдинг" зайнявся видобутком вуглеводнів недавно. Нагадаємо, в лютому цього року компанія придбала британського добувача Regal Petroleum, який розробляє Мехедівсько-Голотовщинське і Свиридівське газоконденсатні родовища в Полтавській області. Після цього повідомлялося, що компанія веде переговори про купівлю газодобувної компанії "Укргазвидобування", яка розробляє Островерховское нафтогазове родовище в Харківській області.
Стратегія "Смарт-холдингу" відповідає планам Міненерго збільшити обсяги видобутку газу в найближчі п'ять років в Україні з 20 млрд до 28 млрд кубометрів. Сьогодні, за даними міністерства, в Україні видано близько 500 ліцензій на розробку родовищ нафти і газу. З них 150 знаходяться в приватних руках, проте реально нафту і газ в незначних обсягах добувають лише 23 компанії. За словами Олексія Тимофєєва, як програма-максимум Regal Petroleum прагне до рівня видобутку в 0,5-1 млрд кубометрів газу на рік (аудійовані запаси компанії оцінюються в 151 млн барелів нафтового еквівалента). "Для цього потрібно успішно пробурити близько 30 свердловин з високими початковим дебітом", - заявив він.
Відзначимо, що "Смарт-холдинг" - не єдина компанія, яка прагне до успіху на цьому ринку. З початку року про намір інвестувати у видобуток нафти і газу в Україні заявили компанії "ДТЕК Нафтогаз", Shell (планує інвестувати у видобуток газу в Дніпровсько-Донецькій западині близько 200 млн дол.) і італійська Eni, яка купила в цьому році компанію Cadogan Petroleum. Іншими потенційно великими гравцями на ринку можуть стати "Гео Альянс" Віктора Пінчука і американська ExxonMobil, яка підписала в цьому році угоду з Міненерго про розвідку запасів нафти і газу в Україні.
Експерти відзначають, що "Смарт-холдинг" цілком може домогтися поставлених завдань. "Але для цього компанія повинна купувати готові розвідані родовища, а не купувати і оформляти ліцензії і ділянки з нуля, - говорить аналітик ІК Concorde Capital Антоніна Давиденко. - Хоча таких активів залишилося небагато, зробити це реально".
Старший аналітик ІК Dragon Capital Денис Саква зазначає, що інвестиції у видобуток нафти і газу є досить перспективним напрямком: "Вартість газу буде рости, крім того, ринок газу буде реформовано, і з'явиться можливість без проблем транспортувати, а згодом - і експортувати газ" . За словами експерта, інвестуючи в буріння свердловин і розширивши видобуток, можна в кілька разів збільшити капіталізацію існуючих компаній. Так, якщо капіталізація Regal Petroleum сьогодні становить 109 млн дол., то після того, як плани "Смарт-холдингу" будуть здійснені і обсяг видобутку компанії досягне 1 млрд кубометрів, вона зросте до 2,2-2,5 млрд дол.