ua en ru

"Роснєфть" і Chevron підпишуть сьогодні документ про спільну роботу на шельфі Чорного моря

Російська компанія "Роснєфть" і американська компанія Chevron підпишуть сьогодні документ про спільну роботу на шельфі Чорного моря. Про це повідомили РБК Daily кілька джерел на ринку, повідомляє видання. У російської компанії в регіоні є два проекти - "Вал Шатський" і "Туапсинський прогин", до яких давно придивляється американська компанія.
Нагадаємо, в жовтні минулого року глава компанії Сергій Богданчиков говорив журналістам, що "Роснєфть" зацікавлена в залученні іноземних партнерів до своїх проектів на Чорному морі. За його словами, компанія "працює з вибору інвесторів і приступила до детальним переговорів". В якості інвесторів тоді розглядалися шість-сім великих іноземних компаній.
У 2007 р. "Роснєфть" придбала в ході аукціонів з розпродажу активів ЮКОС 100-процентну частку в ТОВ "Вал Шатський" (належить ліцензія на геологорозвідку Західно-Чорноморського ліцензійної ділянки на шельфі Чорного моря). Перспективні ресурси ділянки оцінюються в 4,6 млрд бар. нафти. Поруч розташований Туапсинський ліцензійний ділянку. "Роснєфть" одержала його в серпні 2003 р. Він охоплює близько 11,2 тис. кв. км при глибині моря від 1000 до 2000 м. Запаси ділянки можуть становити понад 730 млн бар.н.е.
Раніше передбачалося, що на цих двох дільницях буде працювати Total. При цьому Вал Шатський вона розробляла ще разом з ЮКОС, потім в 2003 р. пішла з проекту. "Роснєфть" запросила французьку компанію в Туапсинський прогин, але спільне підприємство так і не було створено, а співпраця так і не відбулося. Вчора ввечері представник Total був недоступний для коментарів. В даний час у Chevron немає проектів у Росії.
"Роснєфті" потрібен партнер для роботи на шельфі, а Chevron зацікавлена в придбанні дільниць у Росії, вказує провідний експерт Центру політичної кон'юнктури Дмитро Абзалов. Крім того, американська компанія підтримувала ідею розширення потужності трубопроводу Тенгіз - Новоросійськ Каспійського трубопровідного консорціуму, проекту, важливого для Росії. У КТК Chevron володіє 15-відсотковою часткою.