ua en ru

"Росатом" готовий створювати консорціум із чеськими компаніями для будівництва АЕС

"Росатом" готовий створювати консорціум із чеськими компаніями для будівництва АЕС у третіх країнах. Про це розповів вчора в Празі на форумі постачальників атомної галузі "Атомекс-Європа" глава держкорпорації Сергій Кирієнко, повідомляє видання "Комерсант-Україна".
"Ми зараз обговорюємо з CEZ і Skoda JS можливість їхнього приходу в консорціум, який міг би працювати не тільки в Росії і Чехії, але і в інших країнах",- пояснив він.
Аналогічний консорціум у складі Skoda JS (контролюється ОМЗ), "Атомбудекспорту" і ОКБ "Гідропрес" (входять до складу "Росатому") вже претендує на отримання замовлення на спорудження нових енергоблоків на чеській АЕС "Темелін". У яких проектах міг би взяти участь консорціум з CEZ і Skoda JS, Сергій Кирієнко не уточнив.
"Росатом" готовий завантажувати замовленнями чеські машинобудівні заводи і за межами проекту АЕС "Темелін". За словами Кирієнко, держкорпорація хоче отримати до 20% ринку будівництва АЕС до 2030 року, тобто різко збільшити обсяг замовлень у постачальників. Глава "Росатому" у своїх планах орієнтується на верхню планку прогнозу, зробленого у вересні главою МАГАТЕ Юкією Амано,- 350 нових атомних енергоблоків по всьому світу в цей період. Держкорпорація оцінює своє потенційне замовлення на продукцію машинобудівників на рівні більш ніж 300 млрд евро.