ua en ru

"Нафтогаз" уклав договори з американськими компаніями з видобутку сланцевого газу в Україні, - Чупрун

НАК "Нафтогаз України" уклав відповідні договори з зацікавленим американськими компаніями-інвесторами з видобутку сланцевого газу в Україні. Про це в ефірі "5 каналу" повідомив заступник голови правління НАК "Нафтогаз України" Вадим Чупрун.

"Ми побували в США, були в головних офісах компаній Exxon Mobil, ConocoPhillips, Shell і в інших. Я назвав лідируючі компанії, які впритул займаються сланцевим газом. Вони охоче відгукнулися на нашу пропозицію. Я не буду довго розповідати за той період часу, з березня місяця по сьогоднішній день роботу, яку ми провели, але сьогодні всі названі компанії, фактично, на фінішній прямій до того, щоб приступати до справи. Тобто, укладені відповідні угоди про співпрацю, підписані угоди про території інтересів, тобто, ми вже даємо їх відповідні координати, виявляємо території інтересів, там, де можна було б підтвердити наші можливості видобутку сланцевого газу", - заявив Чупрун.

Чупрун відзначив, що дані компанії володіють унікальними технологіями видобутку сланцевого газу, і процес налагодження та оптимізації видобутку сланцевого газу, який в США зайняв 20 років, в Україні займе 5 років.

"Потім, вступає в роботу сила техніки, яка є на озброєнні у цих компаній - нові технології, які ще не всім відомі у світі, що є інтелектуальною власністю цих компаній. І з приходом їх, ми тоді вже будемо визначатися конкретно, на яких умовах ми будемо працювати. Але я думаю, що той процес, який зайняв у США до 20 років, для того, щоб вийти на сьогоднішній рівень технологій видобутку сланцевого газу, і добитися того, щоб по собівартості видобутку він майже зрівнявся з природним газом, а це дуже важливий момент, нам знадобиться не більше 5 років, щоб перейти на промисловий видобуток сланцевого газу", - уточнив він.

Чупрун підкреслив, що "Нафтогаз" планує узгодити всі формальності з інвесторами і приступити безпосередньо до справи вже в другому кварталі 2012 р.

"Нам зараз потрібно визначити координати, де максимально можна, не гаючи часу, приступити до дослідницької роботи за допомогою буріння. Вже безпосередньо від слів і формальних відносин, укладання формальностей перейдемо до справи у другому кварталі наступного року", - сказав Чупрун.

Нагадаємо, у квітні міністр енергетики і вугільної промисловості України Юрій Бойко заявив, що український уряд планує реанімувати газові родовища в Західній Україні. Для цього НАК "Нафтогаз" влітку 2011 р. підпише контракт з американськими компаніями Conoco Phillips, Exxon Mobil, Chevron та ін.