ua en ru

"Нафтогаз" залучив у Держбанку розвитку Китаю 15-річний кредит на суму 3,6 млрд дол

НАК "Нафтогаз України" залучив у Держбанку розвитку Китаю кредит на суму 3,6 млрд дол. для реалізації проектів заміщення газу вугіллям, повідомляє "Комерсант-Україна". Термін кредитування складає 19 років: чотири роки на підготовку та погодження затверджених проектів і підписання індивідуальних кредитних угод, 15 років - термін дії індивідуальних кредитних угод. Ціна пропозиції банку становить 2,3 млрд дол. Акцепт пропозиції відбувся 7 грудня.

Нагадаємо, Міненерго і Держбанк розвитку Китаю в липні підписали протокол про співробітництво щодо заміщення споживання природного газу вугіллям. У рамках програми передбачається реалізувати ряд проектів по переводу Зуєвської, Миколаївської, Криворізької і Сімферопольської ТЕЦ на використання водовугільного палива, а також будівництву заводів з газифікації бурого і кам'яного вугілля в Луганській, Донецькій і Одеській областях за технологією Shell, апробованою в Китаї. Раніше в.о. прем'єр-міністра України Микола Азаров заявив, що реалізація цих проектів дозволить заощадити 2 млрд кубометрів газу.

Новою редакцією "Енергетичної стратегії України до 2030 року" передбачено, що за п'ять років - з 2012 по 2017 рік - Україна планує скоротити закупівлі газу в РФ з 41 млрд до 12 млрд кубометрів. У цьому році його споживання вже скоротилося - замість належних 41 млрд кубометрів два покупця - НАК "Нафтогаз України" і Ostchem Дмитра Фірташа - закуплять лише 33 млрд кубометрів.

У прес-службі Міненерго і "Нафтогазу" отримання кредиту офіційно не коментують. Проте джерело видання в міністерстві розповіло, що в "Нафтогазі" розраховують окупити інвестиції максимум за десять років.

"Собівартість газу, який ми будемо виробляти з вугілля, не перевищуватиме 300 дол. за тисячу кубометрів. Тоді як середня ціна одержуваного з Росії палива в наступному році складе 420 дол. за тисячу кубометрів, - повідомив співрозмовник видання. - Ми витрачаємо неймовірні гроші на купівлю газу у "Газпрому", тільки за листопад НАК заплатив 850 млн дол. Простіше взяти кредит і перейти на власне вугілля". За його словами, проект також створить додатковий попит на вугілля в обсязі 1,2-1,3 млн т у рік. "Це дозволить вирішити проблему профіциту вугілля", - каже джерело газети. За його словами, технології та обладнання для реалізації проектів Україна повинна буде закуповувати в Китаї.

Виходячи з оприлюдненої суми витрат на обслуговування кредиту, річна ставка за нього складе близько 4,26%, говорить виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко. "А значить, це дешевий кредит, а особливо важливо, що він довгостроковий, в нинішній ситуації це велика рідкість", - відзначає Устенко. Однак насправді вигідність кредиту може виявитися нижчою, ніж очікується. "Це товарний кредит, а отже, на нього ми повинні купувати виключно китайське обладнання, яке може виявитися не таким дешевим або недостатньо якісним. Крім того, цілком можливо, що договір передбачає залучення робочої сили виключно з Китаю", - відзначає Устенко. За його словами, оптимальним об'ємом кредиту, залученими під такі умови, може бути сума не більше 1 млрд дол.

Директор Інституту енергетичних стратегій Дмитро Марунич відзначає, що залишається незрозумілим, яким чином "Нафтогаз" має намір повернути собі кошти, витрачені на переобладнання ТЕЦ. Він нагадує, що теплоелектроцентралі вже перепідпорядковані Міненерго, а отже, НАК не буде отримувати прибутки від їх подальшої експлуатації і не зможе повернути вкладені гроші. "Більш того, ТЕЦ в майбутньому планується приватизувати, і є ризик, що за державні гроші їх майбутньому власникові підготують нові генеруючі потужності", - відзначає експерт. Головною перевагою укладених угод є посилення позицій України в ході переговорів з "Газпромом", говорить голова правління альянсу "Нова Енергія України" Валерій Боровик. Україна була і залишається ключовим ринком збуту російського газу. За підсумками 2012 року наша країна спожила 20% всіх експортних обсягів російського палива, відзначає експерт. "З урахуванням найвищою експортної ціни з усіх можливих ми залишаємося для російської монополії ключовим ринком збуту. І аргумент про скорочення закупівель може змусити російську монополію переглянути діючі контракти", - вважає він.

Читайте також: "Нафтогаз" розрахувався з "Газпромом" за листопадовий газ