ua en ru

"Нафтогаз" відмовився від закупівлі газу за угодою з німецькою RWE

НАК "Нафтогаз України" з 1 січня 2014 р. відмовилася від закупівлі газу за угодою з компанією RWE Supply & Trading GmbH (Німеччина).

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" з 1 січня 2014 р. відмовилася від закупівлі газу за угодою з компанією RWE Supply & Trading GmbH (Німеччина). Це випливає з відповіді прес-служби "Нафтогазу" на запит РБК-Україна.

Як сказано в повідомленні, між "Нафтогазом" і RWE 8 травня 2012 р. підписано рамкову угоду купівлі-продажу газу, яка передбачає постачання в Україну природного газу з європейських спотових ринків. До цієї угоди, як наголошується, укладалися окремі контракти.

При цьому 17 грудня 2013 р. під час зустрічі Президентів України і Росії в рамках засідання Українсько-російської міждержавної комісії було підписано доповнення до контракту від 19 січня 2009 р. між "Газпромом" і "Нафтогазом" про купівлю-продаж газу у 2009-2019 рр. Доповнення визначає зменшення ціни на газ, що поставляється споживачам України з території Росії, з 1 січня 2014 р. до рівня 268,5 дол. за 1000 куб. м.

При цьому середньозважена ціна на газ, який "Нафтогаз" отримав від ВАТ "Газпром" у 2013 р., склала близько 400 дол. за 1 тис. кубометрів, а середньозважена ціна газу, який надходив до України у 2013 р. за контрактами в реверсному режимі (за угодою з RWE), - близько 390 дол. за 1 тис. куб. м.

Таким чином, згідно з повідомленням "Нафтогазу", оскільки ціна природного газу, що надходить з території Росії, знижена до 268,5 дол. за 1 тис. куб. м, що значно нижче ціни газу на європейських спотових ринках газу, на сьогодні "Нафтогаз" має намір купувати природний газ тільки у ВАТ "Газпром".

"Нафтогаз" також інформує, що у 2013 р. із країн Європи в режимі реверсних поставок в Україну надійшло близько 2 млрд куб. м газу.

Нагадаємо, Україна у 2013 р. скоротила імпорт газу з РФ на 15,1%.

Як повідомлялося раніше в січні, міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький заперечує зупинку реверсу газу в Україну. "Ми не зупиняємо нічого. Ми виходимо з позиції закупівлі - там, де краще ціна", - заявив Ставицький перед засіданням Кабміну, відповідаючи на запитання, чи не зупинять реверс газу в Україну.

У Єврокомісії вважають, що реверсний газ, який надає ЄС, може посилити конкурентоспроможність українських поставок.

Раніше, на початку грудня 2013 р., видання Wall Street Journal з посиланням на свої джерела повідомило про те, що Україна не підписала угоди зі Словаччиною про постачання газу.