ua en ru

"Нафтогаз" проведе тендер на поставку двох напівзаглибних плавучих морських бурових установок

"Нафтогаз України" оголосив про проведення процедури відкритих торгів на придбання двох напівзаглибних плавучих морських бурових установок. Орієнтовна вартість установок - 1,4 млрд дол. Про це повідомляє прес-служба "Нафтогазу".

Кінцевий термін подання пропозицій - 29 жовтня 2012 року.

Як відзначає прес-служба, на відміну придбаних раніше СПБУ "Петро Годованець" і "Незалежність", які дозволяють розробляти тільки мілководні ділянки шельфу Чорного і Азовського морів, для нових напівзаглибних морських бурових установок першочерговими об'єктами для освоєння стане площа Палласа з глибиною моря до 850 м, а для геологічного вивчення - акваторія Прикерченської ділянки шельфу, Скіфська і Фороська.

Враховуючи середню вартість вуглеводневої сировини в 2012 році, економічний ефект складе близько 20 млрд дол. США, а прогнозований термін окупності - 7-8 років.

Прогнозні запаси газу в межах площі Палласа в українській частині становлять близько 86 млрд.куб.м, розчиненого газу - 8,2 млрд куб. м, нафти і газового конденсату - понад 45 млн т.

Очікується, що придбання високотехнологічного та ефективного бурового обладнання для здійснення пошуково-розвідувальних робіт і експлуатаційного буріння буде сприяти нарощування власного видобутку вуглеводнів, зменшення обсягів закупівлі дорогого імпортного газу і зміцнення енергетичної незалежності України, підкреслює прес-служба "Нафтогаз України".Ранее повідомлялося, що перша придбана СПБУ "Петро Годованець" вже пробурили перші свердловини на Одеському родовищі і дала промисловий газ, друга СПБУ "Незалежність" знаходиться в дорозі і найближчим часом увійде в акваторію Чорного моря.

5 вересня 2012 року під час телемосту між Києвом і СПБУ "Петро Годованець", присвяченого промислового пуску газу на Одеському родовищі президент України Віктор Янукович сказав, що для збільшення видобутку власних вуглеводнів на шельфі, в Україну планується поставити 5 сучасних морських бурових установок.

Читайте також: "Нафтогаз" планує замовити 16 блок-кондукторів суднобудівному заводу "Океан" і ЧСЗ.