ua en ru

"Нафтогаз": На сьогодні вивчено 4% українського шельфу, виявлено 2,5 млрд т умовного палива

На сьогоднішній день вивчено лише 4% територій Чорного і Азовського морів, де виявлено 2,5 млрд т умовного палива. Про це в ефірі "5 каналу" повідомив заступник голови правління НАК "Нафтогаз України" Вадим Чупрун.

"Вивчено лише 4% території, звичайно - це зовсім мало. Ми втратили дуже багато часу. Сьогодні наші можливості для освоєння шельфу Чорного моря, м'яко сказати, дуже маленькі. Навіть з урахуванням того, що 4% всього розвідано - на сьогоднішній день маємо близько 2,5 млрд т умовного палива. В тому числі: у Чорному морі на мілководді, глибиною води до 100 м, ми маємо близько 900 млн т умовного палива, враховуючи Азовське - десь близько 400 млн те, і враховуючи основну частину, а це понад 55% на глибоководної частини, де у нас вже є попередні дослідження, це сейсміка, ми маємо більше 1 млрд т умовного палива. Тобто перспектива на сьогодні дуже серйозна", - повідомив Чупрун.

За словами Чупруна, сьогодні є велика зацікавленість різноманітних компаній щодо розробки українського шельфу.

"Тому не випадково виявили інтерес всі компанії, які звертаються до нас з проханням працювати разом з нами в освоєнні шельфу Чорного моря. Всі компанії, у першу чергу, ставлять питання про спільну роботу на шельфі Чорного моря. І це не випадково - є колосальна можливість використовувати ті ресурси, які закладені природою", - додав він.