ua en ru

"Нафтогаз" домовився з "Газпромбанком" про пролонгацію кредиту на 2 млрд дол., - Міненерговугілля

"Нафтогаз України" домовився про пролонгацію кредиту російського "Газпромбанку" на 2 млрд дол., заявив заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України Андрій Бондаренко під час прямої телефонної лінії у клубі Кабміну.

"Нафтогаз України" домовився про пролонгацію кредиту російського "Газпромбанку" на 2 млрд дол., заявив заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України Андрій Бондаренко сьогодні під час прямої телефонної лінії у клубі Кабміну.

"Ми пролонгували під державні гарантії", - сказав Бондаренко. За його словами, домовленість із "Газпромбанком" (41,7% належить ВАТ "Газпром") вже юридично закріплено.

Глава Міненерговугілля Едуард Ставицький раніше повідомляв, що, у зв'язку з ускладненням фінансового становища "Нафтогазу", Україна попросила "Газпромбанк" продовжити терміни використання кредитних коштів. Нагадаємо, "Газпромбанк" виділив "Нафтогазу" минулого року кредит під 8,5% річних, який мав бути погашений 24 червня 2013 р.

Нагадаємо, Київ залучив кредит російського банку на суму 2 млрд дол. в липні 2012 р.

Верховна Рада напередодні у вересні ц.р. прийняла в першому читанні законопроект про надання держгарантій "Нафтогазу" для виплати кредитів, зокрема, "Газпромбанку".

Раніше Ставицький повідомляв, що "Газпромбанк" продовжив кредитну угоду до жовтня, запитавши для цього держгарантії України за зобов'язаннями "Нафтогазу" на 4,25 млрд грн.

Зазначимо, що "Нафтогаз" нерідко бере кредити для розрахунків за газ. Також для виконання фінансових зобов'язань перед "Газпромом" НАК регулярно здійснює продаж ОВДП. 21 серпня Кабмін ухвалив рішення рефінансувати борг НАК "Нафтогаз" на 4,8 млрд грн.

Як повідомлялося наприкінці серпня з посиланням на джерела у ВАТ "Газпром" і Міненерговугілля, Україна створить запаси газу, необхідні для гарантування безперебійних поставок до країн Європейського союзу, за умови, якщо Москва надасть на ці цілі безвідсотковий кредит у 2 млрд дол.

НАК "Нафтогаз України" - провідне підприємство паливно-енергетичного комплексу України, одна з найбільших компаній країни. Здійснює повний цикл операцій з розвідки та розробки родовищ, експлуатаційного і розвідувального буріння, транспортування та зберігання нафти і газу, постачання природного і зрідженого газу споживачам.

Компанія об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни і є монополістом з транзиту і зберігання природного газу в підземних сховищах, а також із транспортування нафти трубопровідним транспортом територією України. "Нафтогаз" здійснює переробку газу, нафти та конденсату на п'яти газопереробних заводах, виробляючи на них скраплений газ, моторні палива та інші типи нафтопродуктів. Компанія також має власну мережу автозаправних станцій.

Державна гарантія - це зобов'язання держави (в особі уряду) повністю або частково виконати платежі на користь кредитора в разі невиконання позичальником зобов'язань за отриманими позиками. Гарантії надаються органам місцевої влади (АР Крим, місцевим громадам тощо) і суб'єктам підприємницької діяльності. Формою надання державних гарантій є порука - зобов'язання виконати передбачені платежі в разі невиконання їх позичальником.