ua en ru

"Лукойл" може придбати НПЗ у Німеччині у ConocoPhillips.

"Лукойл" може придбати нафтопереробний завод у Німеччині. Підприємство розташоване в місті Вільгельмсхафені і належить американській ConocoPhillips. Про те, що російська компанія розглядається як потенційний покупець, журналістам повідомила глава Conoco Джим Малва, передає РБК daily з посиланням на агентство Bloomberg. Представник "Лукойлу" залишив новину без коментарів.
ConocoPhillips придбала підприємство у компанії Louis Dreyfus Energy Holdings Limited в кінці 2005 р. Завод у Вільгельмсхафене потужністю 260 тис. бар. на добу (близько 13 млн т нафти в рік) став найбільшим європейським надбанням ConocoPhillips. У планах американської компанії було модернізувати цей завод, проте в кінці минулого року роботи відклали через скорочення бюджету. При цьому "Лукойл" також планував брати участь в модернізації. За деякими даними, російська компанія хотіла використовувати потужності заводу для переробки своєї нафти, що видобувається на Ярегському родовищі в Республіці Комі. Проте відтоді пройшло три роки, а "Лукойл" встиг купити два НПЗ в Західній Європі - в Нідерландах і на острові Сіцілія в Італії.
ConocoPhillips є акціонером "Лукойл". Половину своєї частки американська компанія розпродає зараз на відкритому ринку. До кінця 2011 р. її пакет повинен скоротитися до 10%.