ua en ru

Кучма не хотів йти на другий президентський термін у 1999 р., - Грач

Екс-президент України Леонід Кучма в 1999 р. не хотів йти на другий президентський термін, проте був підштовхнутий на такий крок найближчим оточенням. Про це в ефірі онлайн-конференції на сайті РБК-Україна повідомив народний депутат, кандидат у нардепи Леонід Грач.

"У листопаді 1998 р., коли відкривалася перша черга газопроводу Джанкой-Керч, у Крим приїхав і Кучма. Я йому сказав, що в Криму його не підтримають, тут виграє Симоненко. На що вже на Південному березі Леонід Данилович мені відповів, що не піде на перевибори. Він почував себе в першу чергу директором, а не політиком. Але вже покійний міністр Юрій Кравченко взяв Кучму за сорочку і сказав, мовляв підеш, ти ж не хочеш нас всіх підставити", - сказав Грач.

Також Грач повідомив, що перед другим туром Кучма розпорядився, щоб Симоненку виділили дорогі земельні ділянки в Києві та інші блага в обмін на здачу виборів на користь Кучми.

Нагадаємо, в 1999 р. Кучма виграв вибори у другому турі, випередивши кандидата від КПУ Симоненка. Це був останній шанс лівих політичних сил прийти до влади в Україні.

Грач балотується до Верховної Ради по виборчому округу № 1 (Сімферополь).