ua en ru

"Кримський содовий завод" у вересні 2012 р. завершить будівництво цеху харчової соди вартістю 40,7 млн грн

ПАТ "Кримський содовий завод" у вересні 2012 року завершить будівництво цеху харчової соди. Нові виробничі потужності дозволять підприємству випускати 20 тис. т харчової соди в рік. ПАТ "Кримський содовий завод" стане єдиним в Україні підприємством, що виробляє цю продукцію, повідомляє прес-служба Group DF.

"За нашими планами, вже в вересні ми запустимо цех, отримаємо першу продукцію, а в жовтні-листопаді вийдемо на потрібну продуктивність", - сказав Владислав Шмельков, голова правління ПАТ "Кримський содовий завод", найбільшим акціонером якого є група компаній Дмитра Фірташа Group DF.

Після запуску нового виробництва Україна відновить власне виробництво харчової соди, і в найближчі роки істотно знизить обсяги імпорту цієї продукції. З 2009 року українська промисловість не виробляє харчову соду, оскільки єдиний в Україні цех з її виробництва ВАТ "Лисичанська сода" був зупинений через фінансові проблеми підприємства. У зв'язку з припиненням виробництва харчової соди в 2009-2012 роки ця продукція імпортувалася на український ринок, в основному, з Росії та Туреччини.

Будівництво цеху виробництва харчової соди на ПАТ "Кримський содовий завод" почалося в червні 2011 року. Сукупний обсяг інвестиції в проект складе близько 40,7 млн грн, а прогнозований термін повернення інвестицій - 2 роки і 11 місяців. За словами Владислава Шмелькова, виробництво харчової соди - дуже приваблива ніша для інвестицій. Україна споживає близько 10 тис. т харчової соди в рік, місткість ринку України оцінюється в 30 млн грн на рік.

Сумарна потужність виробництва харчової соди в світі складає близько 870 тис. т/рік. Таким чином, після запуску виробництва харчової соди ПАТ "Кримський содовий завод" частка України може скласти близько 2,2% світового ринку цієї продукції.

"Потрібно використовувати можливості, які є. Тоді ми посилимо і бізнес, і Україну. Створення нового виробництва виведе Україну в число серйозних світових гравців", - сказав глава ради директорів групи компаній Group DF Дмитро Фірташ.

Реалізація нового виробництва дозволить досягти значного екологічного ефекту, оскільки на підприємстві істотно знизяться парникові викиди в атмосферу. Надмірний вуглекислий газ, що виділяється під час виробництва технічної соди, буде використовуватися в якості сировини для виробництва харчової соди.
Харчова сода, яку буде виробляти ПАТ "Кримський содовий завод", буде випускатися в пачках по 0,5 кг і мішках по 25 кг.

Нагадаємо, раніше також повідомлялося, що Group DF побудує в Криму підприємство з випуску діоксиду титану потужністю 120 тис. т на рік.