ua en ru

"Газпром" запевняє, що транзит газу в Європу через Україну йде без змін

Російський газовий монополіст компанія "Газпром" запевняє, що транзит газу в Європу через Україну йде без змін.

Російський газовий монополіст компанія "Газпром" запевняє, що транзит газу в Європу через Україну йде без змін. Про це на прес-конференції в Москві заявив заступник голови правління ВАТ "Газпром", член Ради директорів ВАТ "Газпром" Віталій Маркелов.

"185 млн кубометрів газу на добу з експорту забезпечені... Там є дублююча система, яка дозволяє без перебоїв забезпечувати транзит газу", - зазначив Маркелов.

Він також зазначив, що "Газпром" не бере участь у розслідуванні вибуху на газопроводі "Уренгой-Помари-Ужгород", який відбувся у Полтавській області 17 червня. "ГТС належить Україні. Розслідування ми не ведемо. Це їх справа", - повідомив Маркелов.

Нагадаємо, як повідомила міліція, на газопроводі "Уренгой-Помари-Ужгород" в Полтавській обл. 17 червня о 14:45 стався серйозний спалах: висота полум'я склала 50-100 м, радіус - 200-300 м, дія високих температур - до 1 км.

"Уренгой-Помари-Ужгород" - магістральний експортний газопровід, по якому йде газ з Росії в країни Європи.

Співробітники компанії "Укртрансгаз", оператора зазначеного газопроводу, 16:15 загасили полум'я.

"Укртрансгаз" запевняє, що надзвичайна ситуація на магістральному газопроводі "Уренгой-Помари-Ужгород" не вплине на транзит газу в країни Європи.

Як повідомляє МВС, транзит газу після вибуху на газопроводі "Уренгой-Помари-Ужгород" здійснюється за резервною гілці в повному обсязі.

МВС розглядає ключовою версією вибуху на "Уренгой-Помари-Ужгород" теракт. При цьому слідче управління МВС почало кримінальне провадження за ч.3 ст.292 Кримінального кодексу України - пошкодження об'єктів магістральних або промислових нафто-, газо-, конденсатопроводів та нафтопродуктопроводів. У разі ж підтвердження ключової версії, як зазначає МВС, справа буде перекваліфікована за статтею тероризм.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков пов'язує вибух на магістральному газопроводі "Уренгой-Помари-Ужгород" зі спробами Росії "легітимізувати "Південний потік" в очах Європи".