ua en ru

"Газпром" у 2012 р. може недовиконати річний план з експорту, - експерти

Перший квартал, що зазвичай характеризується високими об'ємами експорту, цього року, схоже, стане для "Газпрому" провальним. Якщо в січні-лютому поставки монополії впали тільки у напрямі країн СНД, то в березні майже на чверть просів експорт і в Європу. Це поставить під питання виконання річного плану "Газпрому" з експорту, вважають експерти.

З початку року експорт російського газу в країни Європи впав на 9,7%, до 38 млрд куб. м, виходить з даних ЦДУ ТЕК на 27 березня. Таким чином, за попередніми підрахунками, в першому кварталі експорт "Газпрому" в європейському напрямі може скласти 39,2 млрд куб. м. - це на 12% нижче, ніж за цей же період 2011 року (тоді "Газпром" експортував 44,4 млрд куб. м).

При цьому в березні експорт монополії в далеке зарубіжжя знизився в порівнянні з минулим роком майже на чверть, до 11,3 млрд куб. м. З них через Україну був транспортований рекорд низький об'єм газу - 3,6 млрд куб. м (-47% з початку місяця). В той же час в січні-лютому саме експорт в Європу частково компенсував різке падіння поставок у країни СНД, які за два місяці знизилися на 36%, до 11,6 млрд куб. м, в основному через зниження експорту газу до України.

Нагадаємо, чистий прибуток "Газпрому" за РСБО в 2011 р. виріс в 2,4 разу - до 30,2 млрд дол.