ua en ru

"Газпром" затвердив скориговану програму освоєння ресурсів вуглеводнів на шельфі РФ до 2030 р

Рада директорів ВАТ "Газпром" затвердила скориговану програму освоєння ресурсів вуглеводнів на шельфі Російської Федерації до 2030 р. Про це йдеться в повідомленні компанії, передає РБК.
Правлінню компанії доручено забезпечити продовження робіт з освоєння континентального шельфу Росії і представити раді директорів звіт про результати діяльності в кінці 2012 р.
Як повідомлялося раніше, коригування програми освоєння ресурсів вуглеводнів на шельфі РФ до 2030 р. і план першочергових заходів на 2011-2015 рр. на початку березня ц.р. схвалило правління "Газпрому". До 2030 р. концерн планує щорічно видобувати на російському шельфі більше 200 млрд куб. м газу і близько 10 млн т нафти, повідомило управління інформації "Газпрому".
Крім того, до 2030 р. в результаті проведення геологорозвідувальних робіт на шельфі Росії очікується приріст запасів "Газпрому" в обсязі понад 11 млрд т умовного палива (т.у.п.). Приріст запасів компанії на шельфі в 2005-2009 рр. склав більше 1900 млн т.у.п. Правління "Газпрому" доручило профільним підрозділам забезпечити моніторинг програми і, починаючи з 2015 р., її коригування кожні 5 років.
Правління "Газпрому" в 2003 р. прийняло концепцію роботи компанії на шельфі РФ. У рамках реалізації концепції була розроблена програма освоєння ресурсів вуглеводнів на шельфі РФ до 2030 р. Її основні положення були схвалені правлінням "Газпрому" у вересні 2005 р.
Метою коригування програми є забезпечення ефективного освоєння нафтогазових ресурсів континентального шельфу Росії з урахуванням суттєвих змін, що відбулися за останні 5 років. У коректування програми, зокрема, враховано зміни в законодавстві, отримання нових ліцензій (у тому числі на ділянки проекту "Сахалін-3") і уточнені оцінки ресурсів і запасів (у тому числі збільшення запасів Штокманівського родовища). У новій редакції програми, зокрема, розглянуто нові технічні та технологічні рішення з облаштування морських родовищ.
Крім того, при підготовці коригування програми враховувалися положення федеральних програм створення спеціальних наукомістких технічних засобів для освоєння Арктичного шельфу, розвитку цивільної морської техніки на 2009-2016 рр. і транспортної системи Росії на 2010-2015 рр.
Програмою освоєння ресурсів вуглеводнів на шельфі РФ до 2030 р. передбачається застосування комплексного підходу, що дозволяє найбільш раціонально використовувати технічні засоби та інфраструктуру при реалізації шельфових проектів. Зокрема, в Баренцевому морі передбачається комплексне облаштування Штокмановського родовища і його сателітів, у Печорському морі - спільна розробка Прирозломного і Долгінскій нафтових родовищ. Розробка Північно-Кам'яномиського і Кам'яномиське-море родовищ в акваторіях Обської і Тазовської губ стане основою комплексного освоєння цілої групи близькорозташованих родовищ. На сахалінському шельфі передбачається комплексна розробка родовищ на належних "Газпрому" ліцензійних ділянках проекту "Сахалін-3".
Крім того, програма передбачає використання найбільш прогресивних і економічно ефективних технічних засобів і технологій освоєння родовищ в екстремальних природно-кліматичних умовах.
Початкові сумарні ресурси вуглеводнів континентального шельфу Росії становлять близько 100 млрд т.у.п., з яких близько 80% - газ. Основні ресурси вуглеводнів (більше 80%) зосереджені в надрах Баренцевого, Печорського, Карського та Охотського морів. При цьому в надрах Баренцевого і Карського морів переважають газ і конденсат, у Печорському морі - нафта, Охотське море має ресурси нафти і газу.