ua en ru

"Газпром": Україна повинна повністю оплатити виставлений їй рахунок за недобір газу

Україна має повністю оплатити виставлений їй рахунок за недобір російського газу. Про це в інтерв'ю британській газеті Financial Times заявив заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв, повідомляє "5 канал".

За словами Медведєва, російська компанія не має наміру обговорювати з Україною зміну умов чинного газового контракту, згідно з яким "Нафтогаз України" повинен щороку купувати 42,5 млрд кубометрів газу, пояснив Медведєв.

"Те, що українська сторона заздалегідь повідомила, що їй не потрібен весь передбачений угодою газ - нічого не змінює", - заявив Медведєв.

Нагадаємо, "Газпром" пред'явив "Нафтогазу" претензії на 7 млрд дол за недобір газу в 2012 році. "Газпром" переконаний, що контрактний обсяг на 2012 рік залишився на рівні 52 млрд кубів і умова "бери або плати" може бути застосована до 41,6 млрд кубів.

У "Нафтогазі" сказали, що виконали всі зобов'язання, сплатили всі рахунки за газ, імпортований від "Газпрому" в 2012 р., в повному обсязі та своєчасно. Також в "Нафтогазі" нагадали, що повідомили "Газпром" заздалегідь, що компанія не потребує повного обсягу законтрактованого газу, записаного в угоді.

Читайте також: Україна виконала всі зобов'язання за договором з "Газпромом", - Ставицький
Глава українського МЗС Леонід Кожара заявив, що Україна не визнає борг у 7 млрд дол перед "Газпромом". А в Адміністрації Президента України заявили, що не можуть коментувати ситуацію, оскільки офіційних документів російська сторона не надала.

Читайте також: Міненерго вважає, що меморандум з Туркменістаном може вплинути на переговори з РФ щодо ГТС і зниження ціни газу, - джерело