ua en ru

Міненерго вважає, що меморандум з Туркменістаном може вплинути на переговори з РФ щодо ГТС і зниження ціни газу, - джерело

У Міненерго вважають, що меморандум з Туркменістаном може вплинути на переговори Києва і Москви з питання створення консорціуму для управління українською газотранспортною системою (ГТС) і зниження ціни газу. Про це повідомляє видання "Комерсант-Україна" з посиланням на джерело в міністерстві.

Відзначимо, "Газпром" наполягає на тому, що зниження ціни до прийнятних для України 280 дол. за тисячу кубометрів може відбутися тільки за "білоруським сценарієм". "Російська монополія пропонує нам знижку в 150 дол. за тисячу кубометрів, але тільки в розмірі свого внеску в статутний фонд консорціуму. А значить, діяти вона буде три-чотири роки", - говорить співрозмовник газети. За таких умов Україні вигідніше закуповувати газ в Туркменістані, домовившись з Росією про транзит і повністю відмовившись від російського газу.

"Ми сказали, що якщо ціни не будуть знижені, то рано чи пізно Україна відмовиться від дорогого російського газу і замінить його європейським, азербайджанським і власним сланцевим. Якщо ж "Газпром" буде блокувати транспортування туркменського газу, то консорціуму не буде, - зазначає джерело. - Але навіть якщо Росія дасть нам постійну знижку, туркменський газ зайвим не буде - у нас є трейдери, які могли б реекспортувати його в Євросоюз". Наприклад, Emfesz Дмитра Фірташа має у розпорядженні ліцензією в Угорщині. У прес-службі "Газпрому" вчора від коментарів відмовилися.

Нагадаємо, вчора "Нафтогаз" і "Туркменгаз" підписали меморандум про взаєморозуміння. За словами міністра енергетики та вугільної промисловості України Едуарда Ставицького, меморандум про взаєморозуміння між ПАТ "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" і державним концерном "Туркменгаз" передбачає поновлення поставок газу в Україну та країни Європи, а також розвідку родовищ на території Туркменістану.

Читайте також: Україна зацікавлена ​​у відновленні постачань газу з Туркменістану, - Янукович