ua en ru

"Газпром" погодився на поділ литовської Lietuvos dujos

Російський "Газпром", німецький E.ON Ruhrgas і Міненерго Литви підписали угоду про поділ бізнес-активів литовської газової компанії Lietuvos dujos. Про це повідомляє "Росія-24".

Згідно з планом реструктуризації, Lietuvos dujos буде займатися безпосередньо доставкою газу. Для управління магістральними мережами планується створити окрему компанію. Робиться це для того, щоб покращити умови конкуренції в газовій галузі.

Раніше Lietuvos dujos займалася закупівлею газу у "Газпрому", транспортуванням, розподілом і продажем природного газу в Литві. Очікується, що до 2014 р. в Клайпеді буде запущений термінал, звідки буде транспортуватися зріджений газ магістральними мережами країни. До цього ж року уряд хоче остаточно розділити Lietuvos dujos в рамках Третього енергетичного пакету ЄС.

Литва є однією з небагатьох країн, яка купує російський газ значно дорожче інших. Вартість сировини за 1 тис. куб. м. для Литви становить у середньому 356 дол., в той час, як Латвія і Естонія платять за "блакитне паливо" близько 310 дол.. Німеччина купує російський газ за 271 дол. за 1 тис. куб. м.

У серпні 2011р. Газпром звернувся до Арбітражного інституту Торговельної палати Стокгольма з проханням визнати порушенням договору акціонерів Lietuvos Dujos дії Міністерства енергетики Литви, який ініціював розгляд в суді Вільнюса проти Lietuvos Dujos та її вищого керівництва. Концерн зажадав відшкодування збитків, завданих таким порушенням.

Компанія Lietuvos Dujos займається закупівлею, транспортуванням, розподілом і кінцевої продажем газу на території Литви. Основна частина акцій компанії розподілена між E.Оn Ruhrgas (38,9%), ВАТ "Газпром" (37,1%) і литовським Фондом державного майна (17,7%). 6,3% знаходиться у володінні у різних фізичних і юридичних осіб. Газпром став акціонером в 2004 р., E.Оn Ruhrgas - в 2002 р.

Газпром - газотранспортна і газовидобувна монополія РФ. Статутний капітал концерну складає 118 млрд 367 млн 564,5 тис. руб. Він розділений на 23 млрд 673 млн 512,9 тис. звичайних акцій номіналом 5 руб. Більше 50% акцій Газпрому належить державі. За міжнародними стандартами PRMS доведені і ймовірні запаси вуглеводнів групи "Газпром" оцінені в 28,7 млрд т у.п., їх вартість - в 269,6 млрд дол У 2011 р. Газпром збільшив видобуток газу на 1% - до 513 млрд куб. м, експорт в далеке зарубіжжя - на 8,1% - до 150 млрд куб. м. Чистий прибуток Газпрому за міжнародними стандартами фінансової звітності (МСФЗ) збільшився за 9 місяців 2011 р. на 40% - до 940 млрд 827 млн руб.