ua en ru

"Газпром" сьогодні вирішить питання про переведення України за прострочення платежів на 100% передоплату поставок газу

"Газпром" сьогодні вирішить питання про переведення України за прострочення платежів на 100% передоплату поставок газу. Про це повідомив журналістам заступник голови правління компанії Олександр Медведєв.

"Газпром" сьогодні вирішить питання про переведення України за прострочення платежів на 100% передоплату поставок газу. Про це повідомив журналістам заступник голови правління компанії Олександр Медведєв.

"У нас є така можливість за контрактом: робити це негайно. Тому ось сьогодні Олексій Борисович (Олексій Міллер - глава "Газпрому") буде в офісі. Ми будемо розглядати", - повідомив Медведєв.

Він також додав, що "два попередніх кризи були викликані Україною".

"Незважаючи на всі обіцянки врегулювати платіжні питання, ми цього рішення поки не бачимо", - сказав він.

На питання про те, чи можуть неплатежі України відбитися на транзитних поставках газу в Європу, Медведєв відповів, що поки не отримав всієї інформації, пов'язаної з цим.

"Очевидно, що Україна не виконує свої зобов'язання по оплаті газу. Була надана їм і фінансова допомога у вигляді передоплати транзитної, і відстрочка платежу була надана до 1 жовтня 2013 р.), спеціальна постачання 5 млрд куб. м за спеціальною ціною. І, незважаючи на всі ці екстраординарні заходи, ми платіж за серпневий газ досі не отримали", - заявив Медведєв.

Нагадаємо, сьогодні вранці Олексій Міллер повідомляв, що Україна не оплатила постачання газу за серпень 2013 р., заборгувавши 882 млн. За його словами, "Газпром" останнім часом неодноразово йшов назустріч у питаннях виконання умов газового контракту, а щоб НАК "Нафтогаз України" міг своєчасно і в повній мірі забезпечити платежі за поставлений газ,"Газпром" пішов на передоплату транзиту - авансировал транзит газу по території України і на даний момент він вже оплачений до січня 2015 р.

Також, сьогодні Медведєв заявив, що вважає можливим перехід на авансові платежі за газ з Україною, у разі несплати нею боргу розміром в 882 млн дол. Медведєв вважає критичними проблеми України з оплатою російського газу.

Медведєв також підкреслив: "Якщо українська сторона не виконує свої зобов'язання, і це відбивається в цілому на ситуації в "Газпромі", тим більше, що ми прийняли складні рішення по заморожуванню тарифів, то це повинні усвідомлювати наші контрагенти по газових договорів - я маю на увазі Україну". "Як ми з вами і домовлялися, потрібно остаточно визначитися і запропонувати інший механізм розрахунку, якщо це єдиний вихід, який залишається. Судячи з тих висловлювань, які зараз звучать, наші колеги не бачать проблем. А раз не бачать проблем - значить, платити не збираються. Раз не хочуть платити, будемо переходити на передоплату", - заявив прем'єр.

Зазначимо, що Україна вже кілька років веде переговори з Росією про зниження ціни закупівлі газу, досі вони не увінчалися успіхом. У 2012 році Україна купила у РФ понад 32 млрд куб. м газу, в цьому році можливе зниження поставок до 18-20 млрд куб. м. Для зниження енергозалежності від Росії Україна намагається реалізувати різні енергетичні проекти, в тому числі обговорює можливість закупівлі газу в Азербайджану і Туркменії.

Раніше офіційні особи в українському уряді повідомляли, що в наступному році Україна закупить не більше 18 млрд куб. м газу.

Також, прем'єр-міністр України Микола Азаров заявляв, що Україна продовжить скорочувати імпорт російського газу, а в перспективі взагалі не стане купувати його, якщо чинні контракти не буде переглянуто.