ua en ru

"Газпром" розраховує на споживання російського газу в Україні в 2012 р. у розмірі 40 млрд куб. м

"Газпром" розраховує на споживання російського газу в Україні в 2012 р. у розмірі 40 млрд куб. м. Про це сьогодні на прес-конференції в Москві повідомив заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв.

Медведєв повідомив, що за підсумками 2012 р. споживання російського газу в Україні повинне скласти не менше 40 млрд куб. м, що передбачено контрактними зобов'язаннями української сторони перед "Газпромом".

Відповідаючи на питання про те, чи ведуться ще переговори з Україною про отримання "Газпромом" контролю над управлінням української газотранспортної системи (ГТС), Медведєв сказав: "Я не згоден з такою постановкою питання - придбання контролю в ГТС. Цінність ГТС залежить від об'єму транзиту газу". Він нагадав, що газотранспортні системи сусідніх транзитних держав, зокрема, України і Білорусі - спадщина єдиної газотранспортної системи, яка залишилася з часів СРСР. "З розпадом СРСР, я вважаю, відбулося розчленування (ГТС) в найжорсткішій формі. Але ми сподіваємося, що розум запанує і рішення буде знайдено", - сказав Медведєв.

Зазначимо, "Нафтогаз" раніше відправив заявку на придбання в 2012 р. 27 млрд куб. м газу.

Нагадаємо, він також заявив, що "Газпром" не веде з "Нафтогазом" переговорів про перегляд ціни газу.