ua en ru

"Газпром" підписав угоду з Хорватією про будівництво відгалуження газопроводу "Південний потік"

"Газпром" і хорватський національний газотранспортний оператор Plinacro підписали сьогодні в Загребі угоду про будівництво відгалуження газопроводу "Південний потік" до Хорватії, передає Reuters.

Будівництво 100-кілометрової гілки планується почати в липні 2015 р. і завершити наприкінці 2016 р. Вартість проекту оцінюється в 60 млн євро. Пропускна здатність газопроводу, який буде прокладений від Сербії на схід Хорватії, складе 2,7 млрд куб. м газу в рік.

"План дій, який ми сьогодні підписали, - це дуже гарне рішення для Plinacro, оскільки "Газпром" зможе повністю використовувати пропускну здатність газопроводу, а ми отримаємо прямий маршрут постачань в Хорватію, що допоможе знизити ціни на газ для населення і промислових споживачів", - заявив на церемонії підписання глава Plinacro Младен Антунович.

Нагадаємо, що на початку грудня 2012 р. "Газпром" з партнерами по консорціуму South Stream A.G. почав процес будівництва газопроводу "Південний потік". Морська ділянка газопроводу пройде по дну Чорного моря від компресорної станції "Російська" на російському узбережжі до узбережжя Болгарії. Загальна протяжність чорноморської ділянки складе близько 900 км, максимальна глибина - більше 2 км, проектна потужність - 63 млрд куб. м. Після виходу газопроводу з Чорного моря його подальший маршрут пройде через територію Болгарії, Сербії (з газопроводами-відводами на Боснію і Герцеговину і на Хорватію), Угорщини, Словенії і завершиться на півночі Італії (м. Тарвізіо).

Проект передбачає спорудження чотирьох ниток газопроводу. Після введення в експлуатацію першої з них наприкінці 2015 р. з інтервалом в один рік будуть введені дві нитки газопроводу, а потім ще одна. Завершення будівництва всіх чотирьох ниток планується до початку 2017 р. На повну проектну потужність в 63 млрд куб. м газу в рік планується вийти до 2019 р. Орієнтовна вартість "Південного потоку" оцінюється в 15,5 млрд євро, з яких близько 10 млрд євро припадає на морську частину.

Читайте також: Будівництво Європейського сухопутної ділянки "Південного потоку" планується почати в червні 2013 р., - "Газпром"