ua en ru

"Газпром" планує до 2035 р. збільшити запаси на 20 млрд т умовного палива

Правління ВАТ "Газпром" схвалив програму розвитку мінерально-сировинної бази газової промисловості до 2035 р. Реалізація програми дозволить приростити в 2011-2035 рр.. близько 20 млрд т умовного палива (у.п.), повідомило управління інформації Газпрому, передає РБК.
Профільним підрозділам доручено продовжити роботу з відтворення мінерально-сировинної бази, насамперед, в зоні дії Єдиної системи газопостачання (ЕСГ), на російському шельфі, у Східному Сибіру і на Далекому Сході.
До теперішнього часу основним документом, що визначає розвиток мінерально-сировинної бази Газпрому, була програма розвитку мінерально-сировинної бази газової промисловості на період до 2030 р. Програма була схвалена правлінням компанії в жовтні 2002 р.
Етапи реалізації програми на території РФ припускають: у 2002-2005 рр.. - Нарощування обсягів геологорозвідувальних робіт та досягнення паритету між обсягами відбору і приросту вуглеводнів; в 2006-2010 рр.. - Стабілізацію обсягів приросту запасів і створення бази для переходу до розширеного відтворення; в 2011-2030 рр.. - Розширене відтворення мінерально-сировинної бази.
Програма розвитку мінерально-сировинної бази газової промисловості до 2035 р. передбачає розширене відтворення мінерально-сировинної бази з урахуванням мінливої структури запасів і зміщенням центрів видобутку природного газу в нові регіони: півострів Ямал, Східний Сибір і Далекий Схід, шельф Російської Федерації. Особливу увагу в документі приділено проведенню науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт, які дозволять значно підвищити ефективність пошуку і розвідки нових родовищ і покладів вуглеводнів.