ua en ru

"Газпром" обговорив з Мінпаливенерго України питання, пов'язані з пропозицією про об'єднання з "Нафтогазом".

Глава ВАТ "Газпром" Олексій Міллер і міністр палива і енергетики України Юрій Бойко обговорили питання, пов'язані з пропозицією голови уряду РФ Володимира Путіна про об'єднання російської компанії і НАК "Нафтогаз України". Про це йдеться в повідомленні управління інформацію "Газпрому", повідомляє РБК.

Як нагадав А.Міллер, 30 квітня голова уряду РФ В.Путін в Сочі зробив українській стороні пропозицію про об'єднання "Газпрому" і "Нафтогаза України". "Сьогодні на зустрічі ці пропозиції ми обговорили трохи детальніше, - сказав А.Міллер. - Об'єднання "Газпрому" і "Нафтогаза України" - абсолютно прагматичне рішення. Ця ідея обумовлена загальною історією розвитку газової галузі наших країн, зокрема єдиним газотранспортним комплексом, створеним ще в часи СРСР. Тому природно, що модернізація ГТС України повинна йти в тісній ув'язці з розвитком Єдиної системи газопостачання Росії. Українська ГТС спочатку створена для транспортування російського газу до Європи. А, як відомо, будь-яка труба є цінним активом, тільки якщо вона заповнена газом".

При цьому А.Міллер зазначив, що пропозиція про об'єднання ніяк не пов'язана з ідеєю створення газотранспортного консорціуму на трибічній основі за участю Росії, України і європейських компаній. Це інша пропозиція - глобальніша, масштабніша.

За словами А.Міллера, об'єднання двох компаній стане важливою складовою підвищення енергобезпеки Європи разом з диверсифікацією маршрутів постачання російського газу до Європи. В зв'язку з цим плани з будівництва "Південного потоку" залишаються незмінними. "Ми плануємо, що до 31 грудня 2015 р. з'являться значні газотранспортні потужності з постачання російського газу по новому експортному коридору", - сказав А.Міллер.